MI5 ja FBI hoiatasid ühisavalduses Hiina tööstusspionaaži eest

Copy
Briti vastuluureteenistuse MI5 peadirektor Ken McCallum (vasakul) võõrustas kolmapäeval USA Föderaalse Juurdlusbüroo FBI juhti Christopher Wrayd.
Briti vastuluureteenistuse MI5 peadirektor Ken McCallum (vasakul) võõrustas kolmapäeval USA Föderaalse Juurdlusbüroo FBI juhti Christopher Wrayd. Foto: Dominic Lipinski / AP / Scanpix

Suurbritannia vastuluureteenistus MI5 ja USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) hoiatasid kolmapäeval haruldases ühisavalduses Hiina tööstusspionaaži eest.

MI5 ja FBI juhid pöördusid kolmapäeval Londonis riigiteenistujate ja ärijuhtide poole.

Brittide Ken McCallum ütles, et nad teevad praegu seitse korda rohkem Hiina spionaažiga seotud ekspertiise kui 2018. aastal. McCallumi sõnul soovitakse uurimiste arvu veelgi suurendada. Lisaks jätkab agentuur tegevust Venemaa ja Iraani varjatud ohtude vastu.

FBI juht Chris Wray kirjeldas Hiinast tulenevat ohtu «mitmetahulise, püsiva ja kõikehõlmavana» ning seda nii Ühendriikidele, Suurbritanniale kui ka nende liitlastele. Wray sõnul on Hiina eesmärkideks varastada ettevõtete tehnoloogiat, nõrgestada nende äri ja vallutada turgu.

Lisaks hoiatasid mõlemad olukorra eest Hiina ja Taiwani vahel. Hiina peab Taiwani oma territooriumiks ja on lubanud saare ühel päeval vajadusel jõuga hõivata.

McCallumi ja Wray sõnul põhjustaks Hiina sisetung Taiwanisse tohutu häire ülemaailmses kaubanduses ja tööstuses. Mõlemad soovitasid ettevõtetel olla valvsad ja võimalikest ohtudest teada anda.

«Hiina Kommunistlik Partei on huvitatud demokraatiast, meediast ja meie õigussüsteemidest. Kahjuks mitte selleks, et neid üle võtta, vaid et neist kasu saada,» tõdes McCallum.

Hiina lükkas esitatud süüdistused tagasi ja nimetas neid «täiesti alusetuks».

«Nende loetletud niinimetatud juhtumid on puhtalt varjude jahtimine,» ütles Hiina Suurbritannia saatkonna esindaja pressiteate vahendusel.

«Nad levitavad Hiina kohta igasuguseid valesid, et määrida Hiina poliitilist süsteemi, õhutada Hiina-vastaseid meeleolusid ja juhtida avalikkuse tähelepanu kõrvale omaenda aututelt tegudelt,» edastati saatkonna avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles