Kümme argentinlast mõisteti huntaaegsete roimade eest vangi

Copy
Campo de Mayo kohtuprotsess Buenos Aireses.
Campo de Mayo kohtuprotsess Buenos Aireses. Foto: Victor Carreira / AFP / Scanpix

Argentina kohus mõistis kolmapäeval sõjaväelise diktatuuri ajal sooritatud roimade eest eluks ajaks vangi kümme endist sõjaväelast ja politseiametnikku.

Campo de Mayo megaprotsessina tuntud kohtuasi puudutas tapmisi, inimrööve, piinamisi ja vägistamisi samanimelises sõjaväebaasis.

Süüalustele loeti kohtuotsus ette videosilla teel, samas kui kohtusaal oli täis ohvrite lähedasi ja inimõiguslasi.

Sõjaväebaasi 350 ohvri seas oli 14 rasedat naist, kelle lapsed sünnitamise järel rööviti.

Ühendus Plaza de Mayo Ristiemad hindab, et hunta ajal sündis vangistuses umbes 400 last, kes anti ebaseaduslikult üle teistele inimestele. Vaid kolmandik neist on oma sünnipere üles leidnud.

Ohvrite seas on ka töötajad ja ametiühingute esindajad Buenos Airesest põhjas asuvatest tehastest, sealhulgas autofirmade Mercedec Benz ja American Ford Motor Company omad.

Kohtuprotsess algas 2019. aastal ja suurem osa istungeid toimus COVID-19 pandeemia tõttu virtuaalselt

Süüaluseid oli algul 12, kuid kaks surid kohtuprotsessi ajal. Enamik neist oli mõistetud süüdi juba ka teistes inimsusevastastes kuritegudes.

Eluaegne vangistus määrati teiste seas 98-aastasele erukindralile Santiago Riverosele, ehkki ta peab seda kandma hakkama koduarestis.

Riverosele määrati eluaegne karistus ka esmaspäeval seoses tema rolliga niinimetatud surmalendudel, kus Campo de Mayo baasi kinnipeetavaid lennukitelt ookeani visati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles