Jaapan kehtestas küberkiusamise eest kuni aastase vanglakaristuse

Copy
Hana Kimura 2020. aastal.
Hana Kimura 2020. aastal. Foto: Nikkan Sports / Reuters / Scanpix

Jaapanis võib küberkiusamises süüdi mõistetud inimesi oodata nüüd kuni aastane vanglakaristus, näeb ette neljapäeval jõustunud seadusemuudatus, mis võeti vastu pärast tõsielustaari enesetappu.

Roosajuukseline maadleja Hana Kimura (22), kes astus üles Netflixi tõsiselusarjas «Terrace House», sooritas enesetapu 2020. aastal, kui teda oli internetis kiusatud.

Seadusemuudatus, mille nimel tegi kampaaniat staari ema, näeb ette kuni 300 000 jeenist (2160 eurost) rahatrahvi või aastast vangistust. Varem oli karistuseks kuni 10 000 jeenine (72 eurone) trahv või 30 päeva vangistust.

Karistuste karmistamisega tahetakse anda selge sõnum, et küberkiusamine on kriminaalkuritegu, ütles justiitsminister Yoshihisa Furukawa.

«Usume, et on oluline teha tööd vabanemaks sapistest pilgetest, mis võivad inimesi aeg-ajalt hauda viia,» ütles ta teisipäeval pressikonverentsil.

Ehkki küberkiusamise teema oli Jaapanis tähelepanu pälvinud ka enne Kimura surma, tõi tema suitsiid selle nii siseriiklikku kui rahvusvahelisse rambivalgusse.

Osa sõnavabaduse aktiviste ja õiguseksperte olid seadusemuudatusele vastu ning hoiatasid valitsust, et seadust ei kasutataks sõnavabaduse ja poliitilise kriitika vaigistamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles