Burkina endine riigipea naasis kodumaale pärast kaheksat eksiiliaastat

Copy
Endist Burkina Faso presidenti Blaise Compaoréd pealinna Ouagadougou' lennujaama ees ootav toetaja.
Endist Burkina Faso presidenti Blaise Compaoréd pealinna Ouagadougou' lennujaama ees ootav toetaja. Foto: Olympia De Maismont / AFP / Scanpix

Burkina Faso endine president Blaise Compaoré saabus neljapäeval pealinna Ouagadougou'sse pärast kaheksat aastat eksiilis viibimist, ütlesid tema kaaskonna liikmed ja lennujaamaallikas AFP-le.

Praeguseks 71-aastane Compaoré saabus Elevandiluurannikult, kus ta vahepealsetel aastatel elas, Burkina Fasosse endiste presidentide tippkohtumisele.

Burkina Faso praegune president on autoritaarne kolonelleitnant Paul-Henri Sandaogo Damiba, kes vannutati ametisse varem sel aastal pärast riigipööret jaanuaris.

Compaoré läks 2014. aasta oktoobris eksiili, kui puhkesid vägivaldsed tänavarahutused tema kavatsuse vastu jääda võimule, seda vaatamata asjaolule, et ta oli sel hetkel olnud presidendiametis 27 aastat.

Compaoré haaras võimu 1987. aastal, samal päeval, kui Burkina Faso palgamõrvarid tapsid revolutsioonilise liidri ja ta endise relvavenna Thomas Sankara.

Samas ei jää Compaoré Burkinas Fasosse kauaks, vaid viibib seal mõned päevad Damiba kutsel. Nii Compaoré kui veel teised elusolevad endised presidendid püüavad aidata kaasa rahvuslikule lepitamisele, kuna riik seisab alates 2015. aastast silmitsi pühasõdalaste rünnakutega, mis on viimastel kuudel tunduvalt tihenenud.

Compaoréle mõistis kohus aprillis tagaselja eluaegse vangistuse seoses tema osalusega oma eelkäija Sankara atentaadis 1987. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles