Martin: Johnsoni lahkumine annab võimaluse uuendada ÜK-Iiri suhteid

Copy
Iiri peaminister Micheál Martin ja ta Briti kolleeg Boris Johnson tervitasid teineteist nii 2020. aasta augustis Põhja-Iirimaal Belfastis Hillsborough' lossis.
Iiri peaminister Micheál Martin ja ta Briti kolleeg Boris Johnson tervitasid teineteist nii 2020. aasta augustis Põhja-Iirimaal Belfastis Hillsborough' lossis. Foto: Brian Lawless / PA Wire / PA Images / Scanpix

Boris Johnsoni tagasiastumine konservatiivide juhi kohalt ja sellega kaasnev peaministriameti kaotus annab võimaluse uueks alguseks Iirimaa ja Ühendkuningriigi suhetes, ütles Iiri peaminister Micheál Martin neljapäeval.

Dublini ja Londoni suhted on olnud viimasel ajal pinevad, lisas Martin, üheks põhjuseks on tüli Põhja-Iirimaad puudutava Brexiti-järgse kaubanduskokkuleppe pärast.

Johnson astus tooride juhi kohalt tagasi arvukate skandaalide tõttu, mis viisid mitme ministri ja muu valitsusliikme lahkumiseni. Ta jätkab peaministrina, kuni konservatiivid valivad endale uue liidri, kellest saab seejärel valitsusjuht.

«Meil on nüüd võimalus naasta tegeliku partnerluse ja vastastikuse austuse juurde, mida on vaja suure reede leppe saavutuste kinnistamiseks,» ütles Martin viitega 1998. aasta leppele, mis lõpetas aastakümneid kestnud verevalamise Põhja-Iirimaal.

«Meie ühine kohustus suure reede leppe eest hoolitseda ning üldisemaid omavahelisi suhteid hoida nõuavad koostööd vastastikuse austuse, usalduse ja partnerluse vaimus,» ütles Iiri peaminister.

Suurbritannia Euroopa Liidust lahkudes allkirjastati nn Põhja-Iiri protokoll, millega loodi tollipiir Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa vahele, et jätta viimane EL-i tolliliitu ja vältida seeläbi niinimetatud kõva piiri tekkimist provintsi ja ülejäänud Iirimaa vahele.

Juunis tuli aga Briti valitsus välja seadusega, mis tooks ühepoolsed muudatused Põhja-Iiri protokolli.

Sammu taga on poliitiline patiseis Põhja-Iirimaal, sest unionistide parteid keelduvad pärast valimisi võimujagamisvalitsusega ühinemast, kui Põhja-Iiri protokolli ei muudeta.

Provintsi esimeseks ministriks valitud vabariikliku erakonna Sinn Féin liige Michelle O'Neill süüdistas neljapäeval Johnsonit katses rahulepet saboteerida.

«See on täielik absurd, et siinsed inimesed sunniti nii pikaks ajaks Boris Johsnoni alamateks,» kirjutas ta enne Johnsoni tagasiastumisteadet Twitteris. «Kes iganes üritab saboteerida rahuleppeid, meie ühise tuleviku veerandsajandipikkust edulugu, ei ole meie sõber.»

Johnson, kes jääb peaministriametisse veel mitmeks kuuks, tegi neljapäeval teatavaks uue Põhja-Iiri ministri, sest seni seda ametit pidanud Brandon Lewis astus ühena rohkem kui 50 valitsusliikmest tagasi.

Uus minister on Shailesh Vara, kes oli 2018. aastal Ühendkuningriigi Põhja-Iiri nooremminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles