AK INTERVJUU ⟩ Šoti politoloog: Ühendkuningriigi valitsus eirab Šotimaa soove ja huve (1)

Rachel Kaare Juudas
Copy
Ühendkuningriigi kuninganna Elizabeth II ja Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon 2022. aasta juunis Edinburghis. 
Ühendkuningriigi kuninganna Elizabeth II ja Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon 2022. aasta juunis Edinburghis. Foto: Jane Barlow/AP/Scanpix

Šotimaa esimese ministri Nicola Sturgeoni plaanitud uus iseseisvusreferendum peaks toimuma 2023. aasta oktoobris. Tõenäoliselt tunneb Sturgeon ja tema juhitav Šoti Rahvapartei, et nende aeg hakkab otsa saama ja on viimane hetk iseseisvusega seotud teema taas üles tõsta, leiab Šotimaal asuva Aberdeeni ülikooli politoloog Lynn Bennie.

Šoti Rahvapartei (SNP) nimetas 2014. aasta iseseisvusreferendumit sündmuseks, mis saab toimuda kord põlvkonna jooksul. Miks räägitakse üheksa aastat hiljem uuest referendumist?

SNP on alati iseseisvumisse uskunud. Aastaid tehti seda Šoti parlamendi volituste suurendamisega, kuid arvan, et lõppeesmärk oli alati iseseisvus. Mõnes mõttes tundub praegune olukord plaanipärane. SNP strateegia oli veenda valijaid nende poolt hääletama, sest nad olid Šotimaa valitsemiseks parim partei ja see hõlmas ka Šoti parlamendi volituste kasutamist. Parteipoliitika narratiiv on selgelt tegeleda iseseisvusega, millesse me oleme alati uskunud ja usume siiani. Nad pole kunagi kaotanud usku, aga eesmärgi saavutamise strateegia on aastate jooksul muutunud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles