Jaapani ekspeaminister ei näita rünnaku järel elumärke

BNS
Copy
Sündmuskohal
Sündmuskohal Foto: Kyodo News via AP/SCANPIX

Jaapani ekspeaminister Shinzo Abe ei näita elumärke pärast seda, kui teda tänasel kampaaniaüritusel Nara prefektuuris tulistati, teatas kohalik meedia.

«Arstid võitlevad selle nimel, et päästa Jaapani endine liider Shinzo Abe,» teatas Jaapani peaminister Fumio Kishida. 

Abe oli pidamas pühapäevaste ülemkoja valimiste eel toimunud miitingul kihutuskõnet, kui kostis lask, vahendasid rahvusringhääling NHK ja uudisteagentuur Kyodo.

67-aastane Abe varises kokku ja tema kaelast jooksis verd, teatas uudisteagentuur Jiji, viidates allikale tema liberaaldemokraatlikust parteist (LDP).

Jaapani valitsus kinnitas reedel, et ekspeaminister Shinzo Abet tulistati riigi lääneosas Naras. «Endist peaministrit Abet tulistati Naras kella 11.30 paiku. Üks mees, kes on arvatavasti tulistaja, võeti kinni. Ekspeaminister Abe seisund on praegu teadmata,» ütles valitsuse sekretär Hirokazu Matsuno ajakirjanikele.

Nii Kyodo kui NHK vahendasid, et haiglasse toimetatud Abel näib olevat kardiorespiratoorne seisak. Seda väljendit kasutatakse Jaapanis tavaliselt enne, kui arst kardetud surma on kinnitanud.

«See [tulistamine – toim] pole mitte ainult haruldane, vaid see on kultuuriliselt täiesti arusaamatu,» ütles rahvusvahelise julgeoleku tööstusnõukogu Jaapani direktor Nancy Snow CNN-ile.

NHK teatas politseiallikatele viidates, et 40. eluaastates ründaja on kinni peetud. Mitme väljaande andmeil tulistati ekspeaministrit selja tagant. Tulistamises kahtlustatav kasutas relva, mille näis olevat ise valmistanud, teatas Jaapani avalik-õiguslik ringhääling NHK politseile viidates, vahendas CNN.

Abet rünnanud tulistaja püüdis politsei juba sündmuskohal kinni.
Abet rünnanud tulistaja püüdis politsei juba sündmuskohal kinni. Foto: YOMIURI SHIMBUN / REUTERS / SCANPIX

USA suursaadik Jaapanis Rahm Emanuel ütles reedel, et on šokeeritud Jaapani ekspeaministri Shinzo Abe tulistamisest kampaaniaüritusel. «Meid kõiki kurvastab ja šokeerib ekspeaminister Abe Shinzo tulistamine. Abe-san on olnud väljapaistev Jaapani liider ja USA vankumatu liitlane. USA valitsus ja ameerika rahvas palvetab Abe-sani, tema perekonna ja jaapani rahva heaolu eest,» ütles Emanuel avalduses.

«See on väga-väga kurb hetk ja me ootame uudiseid,» lisas USA riigisekretär Antony Blinken. 

Jaapani kauaaegseim peaminister Abe oli ametis 2006. aastal ühe aasta ja uuesti aastatel 2012–2020, seejärel oli ta sunnitud kurnava haiguse tõttu ametist lahkuma.

Jaapanis kehtivad ühed maailma karmimad relvakontrolli seadused ja tulirelvadest põhjustatud surmajuhtumid 125 miljoni elanikuga riigis on igal aastal vaid üksikuid. Relvaloa saamine on Jaapani kodaniku jaoks pikk ja keeruline protsess, kus esmalt peab saama laskurite liidult soovituse ja seejärel läbima range politseikontrolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles