Jaapani ekspeaminister Shinzo Abe lasti maha (2)

Copy
Shinzo Abe.
Shinzo Abe. Foto: KIYOSHI OTA / AP / SCANPIX

Jaapani endist peaministrit Shinzo Abet tulistati täna parlamendivalimistele eelneva kõne pidamise ajal kaela ning ta viidi haiglasse, kus 67-aastane poliitik arstide pingutustest hoolimata suri, vahendas BBC.

Abet tulistati umbes kell 11.30 kohaliku aja järgi Osakast ida pool Naras, kui ta pidas tänaval valimiskampaania kõnet. Avalik-õigusliku ringhäälingu NHK edastatud videol on kuulda kahte lasku.

Tokyos asuva sise- ja kommunikatsiooniministeeriumi tuletõrje- ja katastroofitõrjeagentuuri teatel sai Abe kuulihaava paremale poolele kaela.

Pressikonverentsil mõistis emotsionaalne Jaapani peaminister Fumio Kishida rünnaku hukka kui mitte andestatava teo, öeldes, et valitsus töötab olukorra hindamise ja asjakohaste meetmete rakendamise nimel.

«See on barbaarne akt valimiskampaania ajal, mis on demokraatia alus. See on täiesti andestamatu,» ütles peaminister.

Politsei vahistas tulistamisega seoses 40. eluaastates Nara elaniku Tetsuya Yamagami.

Ründaja ei üritanud põgeneda ja teda hoitakse Nara Nishi politseijaoskonnas ülekuulamisel. Ta kasutas isevalmistatud relva, vahendas NHK.

«Meie mõtted ja palved on teie pere ja Jaapani rahvaga,» kirjutas Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen Twitteris.

Soome president Sauli Niinistö kirjutas, et on «vägivaldsest rünnakust» «sügavalt šokeeritud», saates häid soove Abe perekonnale ja Jaapani rahvale.

«Oleme kurvast uudisest šokeeritud,» kirjutas Pakistani peaminister Shehbaz Sharif

Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel nimetas tulistamist «argpükslikuks rünnakuks», kiites Abet kui «tõelist sõpra ning korra ja demokraatlike väärtuste ägedat kaitsjat».

Shinzo Abe oli väga populaarne oma nn abenoomika poliitika käivitamise ning Jaapani majanduse kasvatamise eest.

Esimest korda astus ta ametisse 2006. aastal Jaapani noorima peaministrina peale Teist maailmasõda.

Ta oli üsna sõjakas konservatiiv, kes püüdis saavutada Jaapani patsifistliku põhiseaduse muutmist, et omakaitseväed võiksid tegutseda ametliku sõjaväena. Abe säilitas poliitikumaine ka pärast tagasiastumist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles