Suri Angola ekspresident José Eduardo dos Santos

Copy
Angola endine president José Eduardo dos Santos.
Angola endine president José Eduardo dos Santos. Foto: Herculano Coroado/Reuters/Scanpix

Angola endine president José Eduardo dos Santos suri 79 aasta vanuselt Barcelona haiglas, kuhu ta toimetati juunis südameseiskumise järel, teatas täna valitsus.

Angola valitsus teatab suure valu ja kohkumusega reedel kell 11.10 meie hulgas lahkunud dos Santose surmast, teatas valitsus Facebookis, lisades, et ta suri pika haiguse järel.

Valitsus avaldas dos Santose perekonnale kaastunnet, nimetades ekspresidenti ajaloolise kaaluga riigimeheks, kes juhtis Angolat väga rasketel aegadel.

Dos Santos oli portugalikeelse naftarikka Angola president 38 aastat. Ta astus tagasi 2017. aastal.

23. juunil toimetati ta Hispaaniasse ja pandi Barcelona haigla intensiivraviosakonda.

Dos Santos veetis Barcelonas suurema osa pensionipõlvest ja sai seal ravi seoses terviseprobleemidega.

Angola nüüdne riigipea João Lourenço teatas viiepäevasest leinaperioodist alates reedest, mil lipud on pooles mastis ja avalikud üritused tühistatud.

Dos Santos tuli võimule neli aastat pärast Angola iseseisvumist Portugalist. Kui algul juhtis ta üheparteilist marksistlikku režiimi, siis 2008. aastal läks riik üle demokraatlikule valitsemisvormile.

Tagasi astus ta tervise halvenedes vabatahtlikult.

Avalikkuse ees oli dos Santos tagasihoidlik ja isegi häbelik, kuid kulisside taga oli ta osav niiditõmbaja.

Kontrolli 17. sajandist pärineva presidendipalee üle tagas ta Angola varade jaotamisega kindralide ja rivaalide vahel. Kõiki, kelle populaarsuses ta oma võimule ohtu nägi, ootas ametialandus.

Dos Santose peamine rivaal enam kui kahekümne aasta vältel oli Jonas Savimbi, UNITA mässuliste juht, kelle sissiliikumine püüdis kukutada dos Santose Rahvaliikumist Angola Vabastamise Eest (MPLA).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles