Lavrov marssis G20 kohtumiselt Venemaa kritiseerimise tõttu minema (4)

Copy
Venemaa välisminister Sergei Lavrov Indoneesias Balil G20 riikide välisministrite kohtumisel.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov Indoneesias Balil G20 riikide välisministrite kohtumisel. Foto: Russian Foreign Ministry/Reuters/Scanpix

Vene välisminister marssis reedel G20 välisministrite kohtumiselt Indoneesias minema, kui lääneriigid kritiseerisid Moskvat Ukrainale kallaletungimise eest.

Välisminister Sergei Lavrov osales koos ametivendadega nende esimesel kohtumisel alates sõja puhkemisest. Võõrustajariik Indoneesia teatas kohe, et konflikt tuleb läbirääkimiste teel lõpetada ja kriitikat jagus ka teistel.

USA välisminister Antony Blinken ütles, et Lavrovile sai suletud uste taga peetud kohtumisel osaks Lääne kriitika turmtuli. «Mida me täna kuulsime, oli tugev üleilmne üksmeel vajaduse kohta agressioon lõpetada,» ütles Blinken.

Hommikuselt istungilt lahkus Lavrov, kui invasiooni hakkas kritiseerima Saksa välisminister Annalena Baerbock, ütlesid diplomaadid. Pärastlõunaselt istungilt lahkus ta enne, kui ministritele tegi pöördumise Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba.

«Venemaa oli niivõrd isoleeritud, et Lavrov lahkus konverentsil keskpäeval pärast kõne pidamist,» ütles Prantsuse välisminister Catherine Colonna usutluses AFP-le.

«Mitte ükski riik ei kaitsnud Venemaa suhtumist, nõustunud Venemaa loogikaga.»

EL-i välispoliitikajuht Josep Borrell ütles, et Lavrov «ei kuulanud teisi» kohtumisel osalejaid. «See ei ole kõige konstruktiivsem viis G20 kohtumisel osalemiseks,» märkis ta.

Lääne diplomaatide sõnul ei kuulnud Lavrov istungitel ühemõttelist poolehoidu Venemaale isegi riikidelt, mis USA ja Euroopa karmi lähenemist ei toeta. «Ma arvan, et Venemaad üllatas, kui paljud G20-l osalejad Vene agressiooni kohta karmilt sõna võtsid,» ütles üks Lääne ametnik anonüümsuse tingimusel.

Teine ametnik ennustas, et president Vladimir Putin mõtleb pärast Lavroviga juhtunut ilmselt mitu korda järele, kas hiljem sel aastal toimuval G20 tippkohtumisel osaleda.

Lavrov jäi Mulia hotelli ees rääkides endale kindlaks ja süüdistas lääneriike «üleilmsete majandusprobleemide» eiramises, et selle asemel sõjast rääkida. «Kohe kui nad suu avavad, hakkavad nad palavikuliselt Venemaad kritiseerima,» ütles ta ajakirjanikele.

Indoneesia välisminister Retno Marsudi märkis lõppavalduses, et «osalejad avaldasid sügavat muret sõja humanitaarmõjude üle» ja «osa liikmeid mõistsid (invasiooni) hukka».

Tavapärast pilti kõigist G20 ministritest koos kohtumisel ei tehtud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles