Biden sarjas kontrolli alt väljunud ülemkohut (2)

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: NICHOLAS KAMM/AFP

USA president Joe Biden ütles reedel, et konservatiivide enamusega ülemkohus, mis tühistas läinud kuul põhiseadusliku õiguse aborti teha, on kontrolli alt väljunud.

«Me ei saa lubada, et kontrolli alt väljunud ülemkohus koos Vabariikliku Partei äärmuslike elementidega meilt vabadusi ja isiklikku autonoomiat ära võtab,» ütles Biden.

«Valik, mille peame riigina tegema, on peavoolu ja äärmusluse vahel,» jätkas president.

Biden kutsus ühtlasi USA kongressi võtma vastu föderaalseadust, et taastada üleriigiline abordiõigus, mille ülemkohus hiljuti tühistas.

«Kiireim viis (1973. aasta Roe v. Wade'i otsus) taastada on võtta vastu riiklik seadus, mis Roe' kodifitseeriks ja mille ma kohe allkirjastaks,» ütles Biden, kelle Demokraatlikul Parteil ei ole hetkel kongressis piisavat enamust sellise eelnõu vastuvõtmiseks.

«Hääletage, hääletage, hääletage,» ütles president üleskutses, mis oli suunatud eelkõige Ameerika naistele.

Biden on kritiseerinud teravalt muu hulgas ka oma Demokraatlikku Parteid, et erakond ei tegutse piisavalt aitamaks naisi pärast seda, kui ülemkohus tühistas põhiseadusliku õiguse aborti teha.

Biden allkirjastas samas ka määruse, millega muu hulgas kaitstakse patsiendi privaatsust.

«Sealhulgas tundlike terviseandmete edastamise ja müügi eest võideldes reproduktiivtervishoiuteenustega seotud digiseirega,» teatas Valge Maja.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles