Briti tooride juhiks pürgijatele lisandus võrdõiguslikkuse minister

Copy
Suurbritannia lipp lehvimas parlamendihoonel.
Suurbritannia lipp lehvimas parlamendihoonel. Foto: NIKLAS HALLE'N/AFP/Scanpix

Suurbritannia endine võrdõiguslikkuse minister Kemi Badenoch teatas laupäeval, et kandideerib skandaalide tõttu tagasi astuma sunnitud peaministri Boris Johnsoni järglaseks konservatiivide juhi kohal.

Badenoch on üks ligi 60 ministrist, parlamendiliikmest ja valitsusnõunikust, kes sel nädalal Johnsoni järjekordse skandaali tõttu tagasi astus.

Johnson oli sunnitud parteijuhi kohalt lahkuma, kuid jätkab peaministrina, kuni talle mantlipärija leitakse, see võib aga võtta kuid.

Badenoch kutsub ajalehes Times avaldatud artiklis üles muutustele ning ütleb, et Briti üldsus on «banaalsustest ja tühjadest sõnadest kurnatud».

«Ma esitan end neil juhivalimistel kandidaadiks, sest tahan rääkida tõde,» kirjutas 42-aastane eksminister. «Tõde on see, mis teeb meid vabaks,» lisas Badenoch

«Muutusteta jäävad Konservatiivne Partei, Suurbritannia ja läänemaailm triivima ning rivaalid trumpavad meid üle majanduses ja suruvad rahvusvaheliselt nurka.»

Johnsonile asendaja leidmise ajakava tehakse teatavaks esmaspäeval. Võitjast saab oktoobris tooride aastakonverentsil erakonna uus juht.

Endine rahandusminister Rishi Sunak, kelle lahkumine Johnsoni valitsusest aitas vallandada laiema tagasiastumiste laine, teatas reedel, et kandideerib erakonna uueks juhiks. Teda peetakse ühes soosikuks.

Uut liidrit valima asuvate konservatiivide viimase küsitluse põhjal on Sunak pingereas esimene, teda eelistab neljandik vastanuist.

Järgnevad välisminister Liz Truss 21 ja kaitsminister Ben Wallace 12 protsendiga. Kumbki ei ole kandideerimisest teatanud.

Küll aga on kavatsusest teada andnud konservatiivide parlamendiliige Tom Tugendhat ja peaprokurör Suella Braverman.

2019. aasta valimistel Johnsonile alla jäänud endine tervishoiu- ja välisminister Jeremy Hunt kandideerib samuti «peaaegu kindlasti», ütlesid talle lähedased allikad Briti meediale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles