Blinken ja Wang otsustasid Hiina ja USA suhteid parandada

Copy
USA välisminister Antony Blinken surumas kätt Hiina välisminister Wang Yi'ga kohtumisel Nusa Duas Indoneesia kuurordisaarel Balil.
USA välisminister Antony Blinken surumas kätt Hiina välisminister Wang Yi'ga kohtumisel Nusa Duas Indoneesia kuurordisaarel Balil. Foto: STEFANI REYNOLDS/POOL/AP/Scanpix

Hiina välisminister Wang Yi ja tema USA ametivend Antony Blinken jõudsid laupäeval G20 kohtumisel konsensuseni suhete parandamise kohta, teatas Hiina välisministeerium.

«Kaks poolt jõudsid vastastikusest kasust lähtudes konsensuseni toetada Hiina-USA ühise töörühma konsultatsioone, et saavutada paremaid tulemusi,» seisis ministeeriumi avalduses.

USA välisminister Antony Blinken ütles samuti, et harva ette tulevad kõnelused Hiina kolleegiga Indoneesias G20 kohtumisel olid konstruktiivsed, kuid murelikuks teeb Taiwani küsimus.

«Meie suhete keerukusest hoolimata võin ma mõningase kindlusega öelda, et meie delegatsioonide jaoks oli tänane arutelu kasulik, otsekohene ja konstruktiivne,» ütles Blinken pärast viis tundi kestnud kõnelust Hiina väliministri Wang Yiga.

Samas väljendas Blinken muret Taiwani, Hongkongi, inimõiguste ja Ukraina pärast.

«Ma andsin edasi Ühendriikide suure mure seoses Pekingi üha provokatiivsemaks muutuvate sõnavõttude ja tegevuse pärast Taiwani suunal ning rõhutasin tähtsust säilitada rahu ja stabiilsus Taiwani väinas,» ütles Blinken.

USA välisminister soovitas Hiinal distantseeruda Venemaast. Päev varem olid lääneriikide liidrid Bali kohtumisel kohtumisel esitanud Vene välisministrile Sergei Lavrovile süüdistusi seoses Venemaa kallaletungiga Ukrainale.

Blinkeni sõnul ütles ta Wangile, et praegu on hetk tõusta püsti, nagu tegid G20 riigid üksteise järel, ning mõista hukka agressioon ja nõuda Venemaalt muu hulgas ka seda, et ta võimaldaks juurdepääsu Ukraina blokeeritud teraviljale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles