Liibüa paralleelvalitsuse juht Bashagha lubas Tripolis võimu haarata

Copy
Liibüa rivaalitsevad peaministrid Fathi Bashagha (vasakul) ja Abdulhamid Dbeibah (paremal).
Liibüa rivaalitsevad peaministrid Fathi Bashagha (vasakul) ja Abdulhamid Dbeibah (paremal). Foto: ABDULLAH DOMA/AFP/Scanpix

Fathi Bashagha, kes nimetati peaministriks väljakutsena Tripoli ühtsusvalitsusele, teatas plaanist lähipäevil pealinna tulla ja ametisse astuda.

Liibüa parlament valis endise siseministri valitsusjuhiks veebruaris, et vahetada välja ajutine peaminister Abdulhamid Dbeibah, kes määrati ametisse eelmisel aastal ÜRO toel läbi viidava rahuprotsessi osana.

Dbeibah keeldub aga enne valimisi võimu loovutamast ja nii on tekkunud vastasseis Bashaghaga, kelle taga on 2014. aastal valitud Ida-Liibüa parlament ja sõjapealik Khalifa Haftar.

Mais saabus Bashagha riigi lääneosas asuvasse pealinna Tripolisse ja tahtis ametisse astuda, kuid teda toetavate relvarühmituste ja Dbeibah' võitlejate vahel puhkesid kokkupõrked ja ta oli verevalamise ärahoidmiseks sunnitud taanduma.

Bashagha sõnul on ta saanud pärast seda «positiivseid kutseid» pealinna tulla.

«Kõik teed Tripolisse on avatud ja kui jumal tahab, oleme lähipäevil seal,» ütles ta reedel Zoomi-usutluses AFP-le ajutisest baasist riigi keskosas Sirtes.

«Mõned relvajõud on oma positsiooni muutnud ja neil ei ole meie pealinna sisenemise vastu midagi.»

Nii Bashagha kui Dbeibah on pärit Lääne-Liibüast Misrata linnast, kuid neid toetavad Tripolis eri jõud.

Kahe peaministri vastasseis on järjekordne probleem Liibüa keerulises võimuvõitluses, mis on käinud alates 2011. aastast, kui NATO toetatud ülestõusus kukutati ja tapeti kauane diktaator Muammar Gaddafi.

Dbeibah tuli võimule pärast 2020. aasta relvarahu, millega lõppesid aasta osta kestnud lahingud ja Haftari katsed pealinn vallutada.

Dbeibah' üleminekuvalitsus pidi olema võimul kuni mullu detsembrini, kuhu olid kavandatud valimised, ent mis on määramata ajaks edasi lükatud. Tema poliitilised vastased, nende hulgas Bashagha, väidavad, et Dbeibah' mandaat on tänaseks lõppenud ja tema valitsus ebaseaduslik.

«Tema mandaat on läbi ja ta ei suutnud valimisi korraldada,» ütles Bashagha.

Valimiste toimumise ainus tingimus on, et Liibüal on üks valitsus, lisas ta. «Kaks valitsust on vastuvõetamatu.»

Endine hävituslendur Bashagha oli aastatel 2018-2021 siseminister ning püüdis vähendada mässuliste rühmituste mõju ja tuua võitlejad riigi relvajõududesse.

Teda peeti üheks vähestest Liibüa tähtsamatest tegelastest, kel on head suhted riigi rivaalitsevaid pooli toetavate välisriikidega.

Omavahel võistlevate paraleelvalitsuste teke 2014.-2020. aastal on aga tekitanud kartuse, et riigis puhkeb taas relvastatud võimuvõitlus.

Bashagha ütles, et tema sõja puhkemist ei usu. «Aga meeleavalduste tõttu võib tekkida kaos,» hoiatas ta.

Eelmisel nädalal ründasid meeleavaldajad Liibüa idaosas Tobrukis parlamendihoonet ja süütasid selle. Protestijad väljendasid pahameelt elutingimuste halvenemise ja kuid kestnud poliitilise ummiku pärast.

Protestiti nii Dbeibah' kui Bashagha vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles