Armeenia kritiseeris Jüri Ratase visiiti Shushi linna (6)

Copy
Riigikogu esimees, Keskerakonna juht Jüri Ratas.
Riigikogu esimees, Keskerakonna juht Jüri Ratas. Foto: Mihkel Maripuu

Armeenia parlamendi spiiker Alen Simonjan kritiseeris eile riigikogu esimeest Jüri Ratast, kes külastas 2020. aasta sõja ajal Aserbaidžaani armee poolt (tagasi) vallutatud Mägi-Karabahhi linna Shushi (Shusha).

Ratas ja tema juhitud Eesti parlamendidelegatsiooni liikmed sõitsid 24. mail ametliku visiidi käigus Aserbaidžaani 2020. aasta Mägi-Karabahhi sõja käigus tagasi vallutatud Shushi linna. 

Simonjan ütles Riina Kaljurannale, Eesti suursaadikule Gruusias ja Armeenias, et visiit ja Ratase seal tehtud Aserbaidžaani-meelseid väljaütlemised on äärmiselt murettekitavad. Simonjani sõnul on Ratase tegevus vastuolus Armeenia ja Eesti vaheliste sõbralike suhetega ning Eesti ametliku toetusega Mägi-Karabahhi konflikti rahumeelsele lahendamisele OSCE Minski grupi kaudu.

«Me jälgime alati Eesti parlamendi tegevust ja omistame suurt tähtsust mis tahes avaldustele või muudele meeleavaldustele meie jaoks tundlikel teemadel,» ütles Simonjan Eesti suursaadikule.

Armeenia parlamendi spiikri sõnul saatis ta ka Jüri Ratasele kirja, kus selgitab konflikti olemust ja 2020. aasta laastava sõja tagajärgi. Simonjan avaldas lootust, et Ratas külastab tulevikus Armeeniat, tutvub olukorraga ning kohtub ka Mägi-Karabahhi esindavate ametnikega.

Eesti suursaadik avaldas omakorda lootust, et tulevikus avaneb võimalus arutada kõiki neid küsimusi Eesti parlamendi spiikriga. Ta edastas riigikogu esimehe ametliku kutse, mis on adresseeritud tema Armeenia kolleegile. Simonjan võttis kutse vastu ning kordas veel kord soovi näha oma Eesti kolleegi ka Armeenias.

Jüri Ratas kirjutas ise Facebookis, et kohtumisel Ilham Alijeviga keskenduti Shusha külastusele ning et Aserbaidžaani president kirjeldas ajalooliste probleemide kompleksset tausta ja Karabahhi taastamisplaane. Ratas kirjutas ka, et sai teada, et on esimene Karabahhi piirkonda külastanud parlamendi esimees.

Aserbaidžaani president Ilham Alijev kiitis Ratase visiiti Aserbaidžaani valduses olevasse linna, kui ta võõrustas Ratast Bakuus 25. mail. Alijev ütles, et Ratasel oli võimalus näha seal tõendeid armeenlaste toimepandud laiaulatuslikest hävitustest. Aserbaidžaani on samas süüdistatud selles, et ta üritab hävitada linna armeenia pärandit.

Varem sel aastal saatis Armeenia välisministeerium ÜRO-le protestikirja pärast seda, kui ÜRO kõrge ametnik osales Aserbaidžaani valitsuse korraldatud üritusel Shushis. Mägi-Karabahhi juhtkond süüdistas Bakuud rahvusvaheliste organite kasutamises oma Karabahhi vastu suunatud agressiooni tulemuste legitimeerimiseks.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles