FOTOD Sri Lanka peaministri kodu pandi põlema (3)

Copy
Valitsusevastane protest Sri Lankal.
Valitsusevastane protest Sri Lankal. Foto: DINUKA LIYANAWATTE

Sri Lanka meeleavaldajad tungisid laupäeval pealinnas Colombos peaminister Ranil Wickremesinghe koju ja panid selle põlema, teatasid politsei ja tema kantselei.

«Meeleavaldajad tungisid peaminister Ranil Wickremesinghe eraresidentsi ja panid selle põlema,» seisis kantselei avalduses.

Politsei teatel ei olnud Wickremesinghe ja tema pere rünnaku hetkel kodus.

Saareriiki raputavad seni suurimad valitsusevastased rahutused, varem oli ränga majanduskriisi tõttu kannatuse kaotanud rahvas tunginud president Gotabaya Rajapaksa ametiresidentsi ja presidendipaleesse.

Sotsiaalmeedias võis otsepildis näha, kuidas sajad inimesed presidendipalees ringi kõndisid. Mõni hüppas basseini, teised luusisid naerdes ringi ja mõnulesid kuninglikes magamistubades. Kolmandad tegid palee konverentsisaalis «avaldusi».

Meeleavaldajad presidendipalees.
Meeleavaldajad presidendipalees. Foto: CHAMILA KARUNARATHNE

Presidendipaleesse tungimise järel hõivas rahvahulk ka Rajapaksa mereäärse ametiresidentsi.

Riigipea põgenes pealinnast ja toimetati võimude teatel mereväe laevale, mis on nüüdseks sadamast lahkunud. «Ta on endiselt president, merevägi kaitseb teda,» kinnitas üks kõrge kaitseametnik.

Koloniaalaegne palee on üks tähtsamaid võimusümboleid Sri Lankas ja ametnike sõnul tõstatab Rajapaksa lahkumine küsimuse, kas ta kavatseb üldse võimule jääda.

Peaminister Wickremesinghe teatas veidi hiljem, et on valmis tagasi astuma, kui erakonnad lepivad kokku ühtsusvalitsuse moodustamises.

Meeleavaldajaid see aga ei rahuldanud ning peaministri maja pandi ööhakul põlema. Sotsiaalmeedias jagatud kaadritel on näha, kuidas rahvas põlengu taustal juubeldab.

Meeleavaldus Sri Lankal.
Meeleavaldus Sri Lankal. Foto: CHAMILA KARUNARATHNE

Tulekahju puhkes veidi pärast seda, kui politsei oli rünnanud protesti kajastama tulnud ajakirjanikke.

Eratelekanal Sirasa Television teatas, et kuus tema töötajat vajasid haiglaravi.

Colombo peahaigla kõneisik kinnitas varem, et ravile on toodud kolm kuulihaavadega inimest ning veel 36 vajasid ravi pisargaasist tingitud hingamisraskuste tõttu.

Sri Lanka Arstide Nõukogu hoiatas, et riigi haiglatel on ressursid otsakorral ja suure ohvrite arvuga ei tuldaks toime.

Parlamendierakondade juhid kohtusid laupäeval ja otsustasid paluda Rajapaksal ja Wickremesinghe tagasi astuda. Opositsiooni teatel jõuti konsensuseni, et ajutiseks presidendiks peaks saama parlamendi spiiker Mahinda Abeywardana.

Sri Lanka majandus on kokku kukkunud ja sõltub peaasjalikult välisabist riikidelt nagu India. Valitsus on püüdnud pidada Rahvusvahelise Valuutafondiga (IMF) läbirääkimisi abipaketi üle, kuid Wickremesinghe märkis läinud kuul, et riigi pankrot teeb kõnelused äärmiselt keeruliseks.

Meeleavaldus Sri Lankal.
Meeleavaldus Sri Lankal. Foto: CHAMILA KARUNARATHNE

Aprillis teatas Sri Lanka, et peatab välisvaluuta nappuse tõttu välisvõlgade teenindamise. Riigi välisvõlg ulatub 51 miljardi dollarini, millest 28 miljardit tuleb tasuda 2027. aasta lõpuks.

Riigis valitseb juba mitu kuud toidu- ja kütusepuudus, elu teevad veel raskemaks pikad elektrikatkestused. Bensiin ja diislikütus on ametlikult otsas, uued varud on vähemalt kahe nädala kaugusel.

Politsei kehtestas reedel meeleavalduste takistamiseks liikumiskeelu, kuid opositsiooniparteid, inimõigusaktivistid ja advokatuur ähvardasid politseiülema kohtusse anda, misjärel komandanditund tühistati.

Rahvas ei hoolinud sellest niikuinii, vaid sundis isegi raudteevõime rongid käiku panema, et laupäevaks Colombosse meeleavaldusele jõuda.

Meeleavaldus Sri Lankal.
Meeleavaldus Sri Lankal. Foto: -

«Liikumiskeeld ei takistanud kedagi, tegelikult ärgitas see inimesi trotsist tänavatele tulema,» ütles üks kõrge kaitseametnik AFP-le.

Reedel toodi bussidega Colombosse tuhandeid relvastatud sõdureid, kes said ülesandeks toetada presidendiresidentsi valvavaid politseinikke.

Presidendi kaitseks käivitatud julgeolekuoperatsioon hõlmas ligi 20 000 sõdurit ja politseinikku.

Politsei taotles reedel meeleavalduste ärakeelamist, kuid kolm kohtunikku keeldus seda tegemast.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles