Itaalia alustas Lampedusa keskusest migrantide ümberpaigutamist

Copy
Ebaseaduslikud sisserändajad Lampedusa saare lähedal jaanuaris.
Ebaseaduslikud sisserändajad Lampedusa saare lähedal jaanuaris. Foto: Pau De La Calle / AP / Scanpix

Itaalia merevägi alustas laupäeval esimese 600 ebaseadusliku sisserändaja ümberpaigutamist Sitsiilia saarelt Lampedusalt, kui pagulaste tuvastamise keskus oli uute saabujate tõttu üle rahvastatud ning levima hakkasid fotod sealsetest räpastest tingimustest.

Itaalias on juulikuus igal päeval suurenenud migrantide saabumine, võrreldes viimaste aastatega, selgub siseministeeriumi statistikast. Kokku on ebaseaduslikke sisserändajaid sel aastal juba üle 30 000, mullu sama ajaga oli see näitaja 22 700 peal ning 2020. aastal 7500.

Põhja-Aafrika rannikule lähemal asuv Lampedusa on sageli esimene maabumispaik Liibüas paiknevatele inimsmugeldajatele, kes võtavad meeleheitel inimestelt sadu dollareid Vahemere ületamiseks ülerahvastatud ja sageli eluohtlikel paatidel ning muudel pisialustel.

Itaalia mereväe alus San Marco viis esimesed 600 migranti Lampedusalt ühte teise keskusesse Sitsiilias ning sealt edasi toimetatakse nad mujale Itaalias. Ministeeriumi teatel jätkatakse üleviimist pühapäeval.

Lampedusa endine linnapea Giusi Nicolini postitas Facebooki väidetavalt viimastel päevadel tehtud fotosid keskusest, kus uutel saabujatel tuli magada põrandal ning tualettruumid olid täis plastpudeleid ja prügi.

Tema sõnul viibis Lampedusa keskuses 2100 inimest, ehkki voodikohti on 200 inimesele.

Parempoolsed seadusandjad haarasid kohe ülerahvastatud keskuse teemast kinni, süüdistades Itaalia valitsuse vasakpoolseid parteisid liigses pehmuses rändeteemadega seoses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles