Biden püüab tugevdada USA strateegilist partnerlust Saudi Araabiaga

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: RS/MPI/Capital Pictures / Scanpix

USA president Joe Biden ütles laupäeval, et ta eesmärk on tugevdada Ühendriikide strateegilist partnerlust Saudi Araabiaga oma järgmise nädala vastuolulisel visiidil kuningriiki.

Biden lisas, et hoiab au sees «ameerika põhiväärtusi».

«Ma tean, et paljudele on vastuoksa mu otsus sõita Saudi Araabiasse. Minu vaated inimõigustele on selged ja kauased ning põhivabadused on alati kavas, kui reisin välismaal, nagu need on ka sellel ringreisil,» kirjutas Biden päevalehe The Washington Posti arvamusküljel.

Kuigi Bidenilt oodatakse surve avaldamist Riyadile naftatoodangu suurendamiseks, lootusega saada kontrolli alla kallid kütusehinnad ja inflatsioon Ühendriikides, siis tema visiit märgib muutust kahe riigi vahelistes suhetes. USA on loobunud põlu alla panemast kuningriigi 'de facto' liidrit kroonprintsi Mohammed bin Salmanit seoses teisitimõtleja julma tapmisega.

Presidendikandidaadina ütles Biden, et Saudi Araabia juurtega USA kodaniku Jamal Khashoggi mõrv ja tükeldamine 2018. aastal, muutis kuningriigi paariariigiks. Khashoggi oli tuntud kuningriigi valitsejate suhtes kriitiliste artiklite kirjutamise eest päevalehele The Washington Post.

USA luureraportid, mille Bideni administratsioon avaldas, tuvastasid bin Salmani kui kogu operatsiooni tellija.

Juunis oli Biden ise see, kes püüdis end distantseerida eelolevast kohtumisest, rõhutades ajakirjanikele, et kavatseb kohtuda kuningas Salmani ja tema kaaskonnaga.

Ent Valge Maja kinnitas varem sel nädalal, et ta kohtub bin Salmaniga reisi ajal.

«Presidendina on mu töö hoida meie riiki tugeva ja turvalisena,» kirjutas Biden laupäeval ajalehes.

«Me peame seisma vastu Venemaa agressioonile, viima end parimasse võimalikku positsiooni, et võita konkurents Hiinaga ning tegema tööd suurema stabiilsuse nimel maailma tähtsas piirkonnas,» sõnas ta. «Et neid asju teha, tuleb meil otse suhelda riikidega, mis suudavad neid tulemusi mõjutada. Saudi Araabia on üks sellistest ning kui ma kohtun Saudi liidritega reedel, siis mu eesmärk on tugevdada strateegilist partnerlust, mis tugineb vastastikustele huvidele ja vastutustele, hoides samas au sees ameerika põhiväärtusi.»

Biden külastab ka Iisraeli ja okupeeritud Läänekallast visiidil 13.-16. juulini. Bideni sõnul märgib visiit «uue ja palju lubavama peatüki algust Ameerika osaluses» Lähis-Idas.

Presidendi sõnul on piirkond «märksa stabiilsem ja ohutums» sellest, kui ta võttis presidendiameti üle 2021. aasta jaanuaris, tuues näitena esile hiljutise sula suhetes Iisraeli ja mitme araabia riigi vahel.

«Need on lubavad trendid, mida Ühendriigid saavad tugevdada viisil nagu ei üksksi teine riik,» märkis Biden.

Ta puudutas ka Iraani tuumaleppe teemat, milles mitu maailma suurriiki 2015. aastal kokku leppisid, ent millest tema eelkäija Donald Trump 2018. aastal lahkus.

Biden lubas jätkata diplomaatilise ja majandusliku surve avaldamist seni, kuni Iraan on valmis naasma 2015. aasta leppe juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles