Blinken tugevdab Tais USA sidemeid Kagu-Aasiaga (1)

Copy
USA välisminister Antony Blinken kohtumisel oma Tai ametivenna Don Pramudwinaiga.
USA välisminister Antony Blinken kohtumisel oma Tai ametivenna Don Pramudwinaiga. Foto: Stefani Reynolds / AP / Scanpix

USA välisminister Antony Blinken alustas täna kõnelusi Tais, millega Ühendriigid püüavad Hiinaga võisteldes tugevdada sidemeid Kagu-Aasiaga.

Washington loodab kohtumistel saada ka uusi ideid, kuidas taastada demokraatia Myanmaris.

USA välisminister kohtus Tai ametivenna Don Pramudwinaiga, kes alustas kõnelusi vaikuseminutiga mõlema riigi liitlase Jaapani endise peaministri Shinzo Abe mälestuseks.

Blinkeni visiit USA vanimasse Aasia liitlasriiki leiab aset mõni päev pärast Hiina välisministrit Wang Yid, kes tegi Kagu-Aasias suurema ringsõidu, pöörates peatähelepanu Pekingi rikkalikele taristukulutustele piirkonnas.

USA näeb autoritaarse valitsussüsteemi, kasvavate tehnoloogiliste ja sõjaliste ressurssidega Hiinas peamist võistlejat maailmas, kuid viimasel ajal on riigid püüdnud pingeid maha võtta ja eile pidasid välisministrid Indoneesias Bali saarel viietunnise jutuajamise.

Blinken ütles enne Bangkokki lendamist, et kõnelused Wangiga olid konstruktiivsed ja et maailma suurimad majandused on huvitatud, et omavaheline konkurents käest ei läheks.

Blinken ütles Tais, et USA edendab Kagu-Aasias «kõige kõrgemaid standardeid» ega vii riike võlaorjusse. Viimane oli kriitika Hiina esmapilgul atraktiivsena näivate laenude aadressil.

President Joe Biden kutsus mais Kagu-Aasia liidrid Washingtoni näitamaks Ühendriikide huvi piirkonna vastu, ehkki siis oli juba peatähelepanu Venemaa kallaletungil Ukrainale ja sellega seotud vastusammudel.

Kriitikute sõnul on USA pakkumised Kagu-Aasias Hiinaga võrreldes väga väiksed. Washington aitab Ukrainat peamiselt relvade näol 40 miljardi dollariga, Hiina aga lubas eelmisel aastal Kagu-Aasiale 1,5 miljardit.

Bideni valitsus on kriitikat tõrjudes öelnud, et riigi raha pumpamine ei ole kunagi olnud USA esmane eesmärk, vaid keskendutakse koostööle konkreetsetes valdkondades nagu tervishoid, koroona vastu vaktsineerimine ja haridus. Need valdkonnad tõi Blinekn välja ka Tais.

USA välisminister kohtus Bangkokis ka Tais baseeruvate Myanmari noorte esindajatega, et arutada võimalusi taastada demokraatia riigis, kus sõjavägi haaras 2021. aasta veebruaris võimu, kukutades valitud valitsuse.

Biden on kehtestanud Myanmari sõjaväehuntale rea sanktsioone, kuid ei ole suutnud huntat kuigivõrd survestada.

Ka eelmisel nädalal Myanmari külastanud Hiina välisminister soovitas haruldases üksmeeles Washingtoniga sõjaväel oponentidega kõnelda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles