Iraan taunib USA plaani edendada õhutõrjekoostööd Lähis-Idas

Copy
Iraani lipp.
Iraani lipp. Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/Scanpix

Iraan näeb ohtu USA plaanis edendada õhutõrjekoostööd oma Lähis-Ida liitlastega, mis tuleb arutusele president Joe Bideni järgmise nädala visiidil piirkonda.

Valge Maja riikliku julgolekunõukogu pressiesindaja John Kirby ütles neljapäeval, et Biden arutab Iisraeli ja Saudi Araabiat külastades suuremat koostööd õhutõrje vallas, eriti Iraanist lähtuvat ohtu silmas pidades.

«Selle teema väljapakkumine on provokatiivne ja Iraani Islamivabariik näeb neis avaldustes ohtu oma riigi ja piirkonna julgeolekule,» ütles Iraani välisministeeriumi pressiesindaja Nasser Kanani eile õhtul.

«Katsel tekitada piirkonnas julgeolekumuresid juurde ei ole muud tagajärge kui ühise piirkondliku julgeoleku nõrgestamine ja sionistliku režiimi julgeolekuhuvide teenimine,» lisas ta Iisraelile viidates.

Biden alustab kolmapäeval ametiaja esimest visiiti Lähis-Itta. Ta kohtub Iraani põlisvaenlase Iisraeli ja piirkondliku võistleja Saudi Araabia liidrite, aga ka Egiptuse, Iraagi ja Jordaania juhtidega.

USA ja Pärsia lahe piirkonna araabia riigid süüdistavad Iraani piirkonna destabiliseerimises ballistiliste rakettide programmiga ja relvastatud islamiliikumisi toetades.

«Me jätkame tööd integreeritud õhutõrjevõimete ja -raamistike kallal kogu piirkonnas,» ütles Kirby.

«Sest teate isegi, et kogu regioon on mures Iraani ja nende kasvava ballistiliste rakettide võime pärast, rääkimata nende jätkuvast toest terrorismile kogu piirkonnas,» lisas ta.

Kanani sõnul tõstatab Washington need teemad üksnes iranofoobiast ning piirkonna riikide vahel lahkhelide tekitamiseks.

USA suurem roll piirkonna julgeolekumehhanismides vähendab julgeolekut, suurendab ebastabiilsust ja aitab kaasa terrorismi levikule, süüdistas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles