Tooride juhiks pürgijate hulk on paisunud üheksani

Copy
Madame Tussaudsi vahamuusemis olev Boris Johnsonit vahakuju Briti peaministri residentsi (Downing Street 10) ees sildiga vaba töökoht.
Madame Tussaudsi vahamuusemis olev Boris Johnsonit vahakuju Briti peaministri residentsi (Downing Street 10) ees sildiga vaba töökoht. Foto: MADAME TUSSAUDS LONDON/Reuters/Scanpix

Briti peaministrist Boris Johnsonist vabaks jäänud tooride parteijuhi kohale pürib üheksa kandidaati, täna lisandus endine kaitseminister Penny Mordaunt.

49-aastane Mordaunt on endine reservmereväelane, kes on pidanud kõrgeid ameteid mitmes ministeeirumis.

Valimistulemus on ettearvamatu ja kandidaate tuleb ilmselt veel, kuid poliitikakommentaatorite sõnul ei maksa kedagi alahinnata.

Esialgu peetakse soosikuks rahandusminister Rishi Sunaki, kes alustas kampaaniat reedel, olles andnud tõuke kabinetimässuks, mis viis neljapäeval Johnsoni tagasiastumiseni.

Laupäeva õhtul teatasid kandideerimisest endine tervishoiu- ja rahandusminister Sajid Javid, praegune rahandusminister Nadhim Zahawi, kes on ametis olnud alates teisipäevast, ja endine välisminister Jeremy Hunt, kes kaotas 2019. aastal Johnsonile viimastel erakonna esimehe valimistel.

Tooride juhiks ihkavad veel saada transpordiminister Grant Shapps, konservatiivide parlamendiliige Tom Tugendhat, peaprokurör Suella Braverman ja endine võrdõiguslikkuse minister Kemi Badenoch.

Viimastes konservatiivide hulgas läbi viidud küsitlustes soosikute hulgas olnud välisminister Liz Truss ei ole kandideerimisest teatanud.

Küll aga andis kaitseminister Ben Wallace laupäeval teada, et tema parteijuhiks ei kandideeri.

Tagasi üles