Eurostat: ELis on jõudsaimalt taastunud vahekaupade import ja eksport

BNS
Copy
Euroopa Liidu lipud lehvimas.
Euroopa Liidu lipud lehvimas. Foto: YVES HERMAN/REUTERS/Scanpix

Eurostati andmeil pöördusid möödunud aastal nii Euroopa Liidu (EL) ekspordi- kui impordimahud pärast 2020. aasta langust taas tõusutrendile, kusjuures peamiselt veeti liidust sisse ja välja vahekaupu.

Võrreldes 2019. aastaga kukkus 2020. aastal välisturistide ja reisjate kulutuste vähenemise tõttu enim lõppteenuste eksport kolmandatesse riikidesse – 38 protsendipunkti. Kuigi teenuste eksport on kasvamas, ei ole see ega ka kapitalitoodete eksport taastunud pandeemiaeelsele tasemele, teatas Eurostat.

Vastupidiselt mõjutas pandeemia kõige vähem vaheteenuste eksporti, mis vähenes 2020. aastal eelneva aastaga võrreldes vaid 4 protsendipunkti ning taastus möödunud aastal jõudsalt, ulatudes rekordilise tasemeni. Sarnane, kuigi pisut tagasihoidlikum oli ka vahe- ja lõpptoodete ekspordidünaamika.

Sarnaselt ekspordiga kukkus 2020. aastal ka kaupade ja teenuste import ELi ning enim oli mõjutatud taas lõppteenuste import, mis vähenes 35 punkti. Nii vahe- kui lõppteenuste import pole aga siiani taastunud, kusjuures vaheteenuste sisseveo langus jätkus ka 2021. aastal.

Samas kaupade, sealhulgas vahe-, lõpp- ja kapitalikaupade import on isegi ületanud pandeemiaeelse taseme ning vahekaupade import on jõudnud rekordilise 120 indeksipunktini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles