Jaapani võimuparteile prognoositakse Abe tapmise järel valimisvõitu

Copy
Valija andmas oma häält Jaapani ülemkoja valimistel Tokyos asuvas valimisjaoskonnas.
Valija andmas oma häält Jaapani ülemkoja valimistel Tokyos asuvas valimisjaoskonnas. Foto: KAZUHIRO NOGI/AFP/Scanpix

Jaapani võimukoalitsioonile prognoositakse võitu valimistel, mis peeti vaid kaks päeva pärast endise peaministri Shinzo Abe atentaati, edastas rahvusringhääling NHK.

Ekspeaministri Liberaaldemokraatlik Partei (LDP) ja selle koalitsioonipartner Komeito saavad arvatavasti 69 kuni 89 parlamendi ülemkojas loosi minevast 125 mandaadist.

Enamuse kindlustamist prognoositi parteidele juba enne Abe tapmist, kuid lõplikku valimistulemust jääb saatma küsimus, kas atentaat tõi neile lisatoetust.

Peaminister Fumio Kishida nõudis, et valimised peetaks rünnakust hoolimata, kuna vägivallal ei tohi kunagi lubada kõne vaigistada.

Abe lasti maha üleeile Nara linnas valimiskampaania ajal. Eile toodi tema surnukeha tema perekoju Tokyos.

Atentaat raputas kogu riiki ning šokeeris rahvusvahelist üldsust, tuues kaastundeavaldusi ka riikidest, millega käremeelsel Abel olid keerulised suhted, näiteks Hiina ja Lõuna-Koreaga.

Abe mõrvas kahtlustatav 41-aastane Tetsuya Yamagami on vahi all ning ütles uurijatele, et tappis ekspeaministri, kuna viimane oli tema sõnul seotud nimetamata organisatsiooniga.

Kohalik meedia on nimetanud seda organisatsiooni kui usulist ühendust ning öelnud, et Yamagami perekonnal oli rahalisi raskusi, kuna ta ema oli ühendusele teinud annetusi.

Teadaolevalt väisas ta neljapäeval ka Okayamat, kavatsusega tappa Abe seal toimunud üritusel, kuid loobus plaanist, kuna osalejatelt nõuti nime ja aadressi esitamist.

Jaapanis on kohalike valimiskampaaniate turvameetmed suhteliselt leebed, sest relvakuriteod on riigis harvad ja tulirelvaseadused ranged.

Abe mõrva arvestades on nüüd tekkinud küsimus, kas meetmed olid ehk liiga leebed ja Kishida avalikel esinemistel on neid sestsaati tugevdatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles