Srebrenica veresauna aastapäeval maetakse veel 50 genotsiidiohvrit

Copy
Srebrenica.
Srebrenica. Foto: Armin Durgut / PIXSELL / SCANPIX

Srebrenica veresauna 27. aastapäeval maetakse täna Bosnia ja Hetrsegoviinas asuvale memoriaalkeskuse kalmistule veel 50 hiljuti tuvastatud genotsiidiohvrit, vahendab BNS. 

Srebrenica.
Srebrenica. Foto: Armin Durgut / AP Photo / SCANPIC

Bosnia serblaste väed tapsid 1995. aasta juulis Bosnia idaosas Srebrenicas umbes 8000 moslemi meest ja poissi. Praeguseks on tuvastatud umbes 6700 tapetut, kes on maetud memoriaalkeskuse surnuaiale.

Srebrenica kalmistu.
Srebrenica kalmistu. Foto: Armin Durgut / AP Photo / SCANPIX

Euroopa Liidu välispoliitika juht Josep Borrell ja laienemisvolinik Oliver Varhely märkisid Srebrenica genotsiidi aastapäeval ühisavalduses, et Venemaa kallaletung Ukrainale näitab, et «Euroopas ei saa ikka veel pidada rahu enesestmõistetavaks».

«Venemaa õigustamatu ja provotseerimata agressioon Ukraina vastu tõi jõhkra sõja taas Euroopasse. Ukraina sõjakuriteod ja massimõrvad tuletavad elavalt meelde 1990. aastate Balkani sõdade õudusi. Meie kohus on mäletada Srebrenica genotsiidi ning kaitsta rahu, inimväärikust ja üleüldisi väärtusi. Srebrenicas kukkus Euroopas läbi ja me peame oma häbiga silmitsi seisma,» märkisid Borrell ja Varhely ühisavalduses.

USA saadik Michael J. Murhpy mälestamas Srebrenica ohvreid.
USA saadik Michael J. Murhpy mälestamas Srebrenica ohvreid. Foto: Armin Durgut / AP Photo / SCANPIX

Euroopas ei ole kohta genotsiidi eitamisele, ajaloo ümberkirjutamisele ega sõjakurjategijate ülistamisele. Bosnia peab päevakorras hoidma leppimist, vastastikust mõistmist ja dialoogi, et jätkata püüdlusi Euroopa Liidu liikmeks saamisel, vahendas Borrelli ja Varhely kõnet meediaväljaanne Euractiv. 

Srebrenica ohvrid saabuvad matmispaika.
Srebrenica ohvrid saabuvad matmispaika. Foto: Armin Durgut / AP Photo / SCANPIX

Kümned Srebrenica elanikud andsid tunnistusi ÜRO endise Jugoslaavia sõjakuritegude tribunali ees, aidates trellide taha panna ligi 50 Bosnia serblaste sõjaaegset ametnikku, kes mõisteti kollektiivselt enam kui 700 aastaks vangi.

Srebrenica.
Srebrenica. Foto: Armin Durgut / AP Photo / SCANPIX


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles