Kaliningradile jõustuvad kokkulepitud EL-i sanktsioonid (2)

BNS
Copy
Järjekorrad Kaliningradis, 22. juunil 2022.
Järjekorrad Kaliningradis, 22. juunil 2022. Foto: Postimees / AP Photo / SCANPIX

Alates eilsest on läbi Leedu keelatud Kaliningradi oblastisse vedada tsementi, alkoholi ja mitmeid muid Venemaal toodetud tooteid, pärast Euroopa Liidu (EL) viienda Venemaa-vastaste sanktsioonide paketi üleminekuperioodi lõppu. 

Sanktsioonide rakendamisel lähtutakse EL-i määrusega vastu võetud reeglitest ja Euroopa Komisjoni (EK) hinnangutest sellega konsulteerides, teatas Leedu toll.

Piirangud tsemendile, alkoholile ja muudele kaupadele on ette nähtud 8. aprillil vastu võetud sanktsioonide paketis.

EL lisas piirangumeetmete nimekirja ka kaupu, mida praegu veetakse raudteel läbi Leedu Kaliningradi transiidina, ja nägi nende jaoks ette mitmesugused üleminekuperioodid ja jõustumiskuupäevad.

Pärast seda, kui 17. juunil jõustus Venemaa terase ja mustmetalli veo keeld läbi EL-i, ütles Venemaa, et tegemist on Leedu vaenuliku ja ühepoolse tegevusega ning Kaliningradi blokaadiga.

Leedu eitab seda, nimetab Venemaa kihutustööks ja tuletab meelde, et transiidile kehtivad EL-i sanktsioonid.

Peagi teatas Euroopa Komisjon, et otsib selgitusi, kuidas tuleks kohaldada sanktsioone Kaliningradi transiidile. Leedu peaminister Ingrida Šimonytė ütles juuni lõpus, et Leedu on oma seisukohas järjekindel – määruse sätteid tuleb rakendada.

Möödunud nädalal kinnitas Leedu seimi väliskomisjoni juht Laima Lucija Andrikienė portaalile 15min.lt, et arutatakse erandjuhtudel tsemendi veoks ühekordsete lubade väljastamise võimalust.

10. augustil hakkab kehtima kivisöe ja teiste tahkete maavarade ning 5. detsembril Venemaa nafta ja naftatoodete transiidi keeld.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles