Ukraina kaitseminister: eesmärk on luua NATO-relvastatud «miljonipealine armee»

Copy
Ukraina kaitseminister Oleksi Reznikov.
Ukraina kaitseminister Oleksi Reznikov. Foto: YVES HERMAN / AFP / SCANPIX

President Volodõmõr Zelenskõi käskis sõjaväel okupantidest vabastada lõunapoolsed rannikualad ja selleks koondab Ukraina lääne relvadega varustatud «miljonipealist» lahingujõudu, vahendas ukrainlaste meediakanal Unian eile kaitseminister Oleksi Reznikovi usutlust ajalehele The Sunday Times.

Reznikovi väljaütlemist peetakse pigem sõjahüüuks, mitte konkreetseks plaaniks, kommenteeris Briti meediaväljaande BBC Kiievis asuv reporter Joe Inwood.

«Me vajame oma sõdurite elude päästmiseks kiiresti rohkemat. Iga päev oodates haubitsaid, võime kaotada sada sõdurit,» lisas Reznikov. 

«Meil on relvajõududes ligikaudu 700 000 inimest ja kui lisada veel riigikaitse, politsei, piirivalve, on meid umbes miljon,» ütles kaitseminister.

Kaitseminister Reznikovi sõnavõtt puudutab Vene sõjaväe viimaseid edusamme Donbassi hõivamisel.

"See ei oleks miljonipealine jõud, mis vasturünnakut korraldab,» selgitas Royal United Services instituudi teadlane Jack Watling. 

«Tavaliselt soovitakse vasturünnakut alustades operatiivset üllatust, nii et selle avalik väljakuulutamine tähendab osaliselt venelaste sundimist selle ohu eest kaitsmiseks laiemalt ressursse eraldama,» lisas Watling. 

Eile Donetski oblastist asuva Tšasiv Jari linnas, korrusmajale toimunud rünnakus hukkus vähemalt 22 inimest ning kardetavalt on rusude alla mattunud veel 20 inimest. 

Reznikov kiitis Ühendkuningriiki rolli Ukraina üleminekul nõukogudeaegsetest relvadest  NATO-standarditele vastavatele õhutõrjesüsteemidele ja laskemoonale, vahendab The Times. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles