KOMMENTAAR ⟩ Venemaa denormaliseerimine käib tugevas nõukogude hõngus

Karmo Tüür
, kolumnist
Copy
Venemaal avatud kodumaine kiirtoidukett Vkusno i Totška püüab esitleda end McDonald’si asemikuna – nad kaaperdasid ka burgerirestoranide ruumid –, kuid ei suuda kartulinappuses pakkuda isegi friikartuleid. Pildil restorani avamine Peterburis.
Venemaal avatud kodumaine kiirtoidukett Vkusno i Totška püüab esitleda end McDonald’si asemikuna – nad kaaperdasid ka burgerirestoranide ruumid –, kuid ei suuda kartulinappuses pakkuda isegi friikartuleid. Pildil restorani avamine Peterburis. Foto: Maksim Konstantinov/sopa Images/zuma Press Wire/scanpix

Samal ajal kui Venemaa viib läbi Ukraina nn denatsifitseerimist, toimub Venemaa denormaliseerimine – väänduvad ja purunevad kõik need elemendid, mis on Venemaa kui riigi ning iga venemaalase elus seni olnud normaalsus, toimiv ja arusaadav raamistik.

Igal protsessil on kõrvalmõjud, iga rakendatud jõud leiab endale vastutoime. Vastastikmõju, kas teate. Seda lihtsat reeglit pole veel keegi muuta suutnud, ei suuda ka Vladimir Putin. Isegi vaatamata sellele, et Vladimir on oma nime poolest «maailmavalitseja» (vladi+mir, seejuures tasub meenutada ka plaani nimetada Kaliningrad ümber Vladibaltiskiks), ei suuda temagi tühistada baasreegleid.

Läbi aegade on Venemaa elanud vastastikmõjus – ja enamasti kasumlikus – ümbritseva maailmaga, eelkõige Euroopaga. Kui jätta kõrvale isegi Venemaa-eelsete aegade elementaarne kaubavahetus, siis vähemalt Peeter I aegadest on Venemaa alati omastanud lääne tehnoloogiat ja kultuuri ning seeläbi arenenud. Ma arvan, et ei pea kellelegi meelde tuletama Itaalia arhitektuuri, prantsuse keele, Hollandi laevaehituse ja muu euroopaliku mõju Vene riigi hüppelisele arengule toona.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles