Kreeka peaminister sarjas Kreeka saari Türgi omana kujutanud kaarti

Copy
Kreeka peaminister Kyriákos Mitsotákis.
Kreeka peaminister Kyriákos Mitsotákis. Foto: IMAGO/Elyxandro CEGARRA / Scanpix

Kreeka peaminister Kyriákos Mitsotákis nõudis täna Türgi presidendilt Recep Tayyip Erdoğanilt selgitust, kas ühe tema rahvuslasest liitlase näidatud kaart, millel mitut suurt Kreeka asustatud saart on kujutatud Türgile kuuluvana, on Türgi ametlik poliitika.

Kreeka ja Türgi on aastekümneid vaielnud hulga küsimuste üle, sealhulgas loodusvarade uurimise õigus Egeuse meres ja õigus asustamata laidude üle. Viimase poole sajandi jooksul on naaberriigid jõudnud kolmel korral ka sõja lävele.

Viimasel kahel aastal on pinged taas kasvama hakanud. Hiljutiste tülide keskmes on Türgi ranniku lähedal asuvad Kreeka saared, kus Ankara süüdistab Kreekat lepete rikkumises ja sõjalise kohalolu säilitamises.

Kreeka väidab vastu, et käitub lähtuvalt rahvusvahelisest õigusest ja kaitseb enda saari Türgi vaenulikkuse eest.

«Vaadake hoolikalt seda kaarti. Kreeta, Rhodos, Lesbos, Chíos, Samos, kõik nad Türgi all,» kirjutas peaminister Mitsotákis esmaspäeval Twitteris, jagades pilti Erdoğani liitlasest Devlet Bahçelist hoidmas käes kaarti, millel Kreeta ja kõik Egeuse mere idaosa saared olid Türgi omad.

«Äärmuslaste luul või Türgi ametlik poliitika? Järjekordne provokatsioon või tegelik eesmärk? President Erdoğan peab oma koalitsioonipartneri veiderdamise osas selge positsiooni võtma,» säutsus Mitsotákis.

Kaardi kinkis Bahçelile marurahvuslik ühendus Hallhundid, mis on seotud tema juhitud Rahvusliku Aktsiooniparteiga (MHP).

Hallhuntide juht Ahmet Yigit Yildirim jagas fotot Bahçelist ja kaardist pühapäeval, öeldes, et see kujutab «rahvusliku teadvuse piiri saartel, kus Türgi lipp lehvis võidukalt aastasajandeid, kuid mille usurpeeris Kreeka».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles