KOHALIK VAADE Suur põrunute hulk pani Leedut matemaatika­eksami tulemusi varjama (1)

Vaidas Saldžiūnas
, Ajakirjanik, Vilnius
Copy
Abituriendid mullu juunis riikliku matemaatikaeksami ajal Kaunase Saulėse gümnaasiumi juures. Aasta tagasi oli läbikukkujaid tänavusega võrreldes Leedus oluliselt vähem, kuid ka ülesanded olid siis ajutiselt märksa lihtsamad.
Abituriendid mullu juunis riikliku matemaatikaeksami ajal Kaunase Saulėse gümnaasiumi juures. Aasta tagasi oli läbikukkujaid tänavusega võrreldes Leedus oluliselt vähem, kuid ka ülesanded olid siis ajutiselt märksa lihtsamad. Foto: Erikas Ovčarenko/15min.lt/Scanpix

Vähesed asjad on leedulastele korraga sama valusad ja ootuspärased kui õpilaste haledad tulemused matemaatika riigieksamil ja jalgpallikoondise häbiväärsed kaotused – otsest seost kahe vahel küll pole, kuid mõlema allakäik on kestnud ühtmoodi pikalt. Igal aastal suudavad nii koolilõpetajad kui ka jalgpallurid šokki siiski pisut süvendada, näidates, kui kehvad nad olla võivad.

Veel paar kümnendit tagasi oli Leedu jalgpallikoondis ja selle fännid mängudes Luksemburgi- või Fääri saarte suguste riikidega enesekindlad: vastased olid pankurid, lambakasvatajad ja kalamehed, kes mängisid jalgpalli tavatöö kõrvalt. Need ajad on möödas. Juuni oli Leedu jalgpalli ajaloo üks süngeim kuu, sest mõlemale eelmainitud kääbusriigile jäädi väljakul alla.

Fännide jaoks on see lihtsalt järjekordne häbiväärne etteaste, alandus ja põhjamudas kraapimine. Ekspertidele pole toimuv muidugi üllatus. Võimekate mängijate koolitamine eeldab aastaid, sageli lausa kümnendeid süstemaatilist tööd. Tarvis on treenereid, tööd talentidega, investeeringuid peale kasvavasse põlvkonda ja taristusse.

Kõik eelmainitu jäi aastateks aga unarusse ja Leedu jalgpalli võtsid enda kontrolli alla sõna otseses mõttes endised mafioosod, mistõttu on kehvad tulemused kukutanud rahvusmeeskonna ajalooliselt kehvale edetabelikohale.

Iroonilisel kombel võiks sarnast kirjeldust kasutada ka matemaatikaeksami tulemustest rääkides, kuid selle allakäigu tagajärjed on Leedu jaoks märksa rängemad kanda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles