Uberi failid: kuigi ettevõte rikkus seadusi, tagas massiivne lobitöö tipp-poliitikute abi

Christopher Aloe
, toimetaja
Copy
Uber kasutas 2016. aastal lobitööks 90 miljonit dollarit.
Uber kasutas 2016. aastal lobitööks 90 miljonit dollarit. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS/Scanpix

Eile õhtul avaldasid Briti väljaanne The Guardian, Rahvusvaheline Uuriva Ajakirjanduse Konsortsium ja ülemaailmne uurimisgrupp «Uberi failid», mis põhinevad The Guardianile lekkinud 124 000 dokumendil. Leke hõlmab aastaid 2013–2017, mil Uberit juhtis selle kaasasutaja Travis Kalanick, ning annab ülevaate ettevõtte laialdasest lobitööst, mis tõi kaasa ulatusliku abi ka näiteks praeguselt Prantsuse presidendilt Emmanuel Macronilt ja endiselt Euroopa Liidu volinikult Neelie Kroesilt.

Ajal, mida leke käsitleb, tungis Uber agressiivselt maailma turgudele, isegi kui see tähendas töötajate õiguste, seaduste ja taksoeeskirjade rikkumist, ning tegeles kogu maailmas lobitööga, et veenda tipp-poliitikuid ettevõtte kasumlikkuses ja tagada, et riigid leevendaksid töö- ja taksoseadusi.

Lekkinud andmed koosnevad Uberi tippjuhtide, valitsusametnike ja maailma juhtide vahelistest e-kirjadest, iMessage’itest, WhatsAppi sõnumitest, memodest, esitlustest, märkmetest, esitlustest ja muudest dokumentidest.

Et ületada uutele turgudele sisenemisel tekkivaid takistusi, ehitas Uber üles massiivse lobitööarmaada, eesmärgiga mõjutada riikide poliitikat ning kulutas selleks ainuüksi 2016. aastal 90 miljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles