Sri Lanka presidendil ei lastud riigist põgeneda (1)

Copy
Meeleavaldajad Sri Lanka pealinnas Colombos presidendi residentsi ees.
Meeleavaldajad Sri Lanka pealinnas Colombos presidendi residentsi ees. Foto: - / AFP / Scanpix

Sri Lanka president jäi täna alandavasse olukorda, kui lennujaama immigratsioonitöötajad takistasid tal lennukiga välismaale reisida.

73-aastane Gotabaya Rajapaksa põgenes oma Colombos asuvast residentsist enne seda, kui tuhanded protestijad seda laupäeval ründasid. Ametnike teatel üritas president sõita Dubaisse.

Presidendina on Rajapaksal immuniteet ning teda ei saa vahistada. Arvatakse, et president tahtis enne tagasiastumist välismaale minna kartuses, et kodumaal vahistatakse ta pärast tagasiastumist koheselt. Rajapaksa lubas tagasi astuda homme.

Immigratsiooniametnikud ei lubanud presidenti lennujaama VIP-teenindusse. Tavaläbipääsu ei söandanud riigipea kodanike kättemaksu kartes kasutada.

Pärast neljast lennust Araabia Ühendemiraatidesse maha jäämist veetsid president ja ta naine öö lennujaama lähedal asuvas sõjaväebaasis.

Rajapaksade noorem vend Basil, kes astus aprillis tagasi rahandusministri kohalt, jäi teisipäeva hommikul lennujaama töötajate sekkumise tõttu samuti Dubaisse siirdunud lennukist maha.

Sri Lanka president on ühtaegu riigi relvajõudude ülemjuhataja.

Riigikaitsega seotud allika sõnul on tal veel võimalus lahkuda riigist mõne sõjaväealusega kas Maldiividele või Indiasse.

Kui Rajapaksa lubaduse kohaselt tagasi astub, saab peaminister Ranil Wickremesinghest automaatselt presidendi kohusetäitja, kuni parlament valib kellegi oma liikmetest, kes täidab presidendi kohustusi kuni 24. novembrini, mil presidendi ametiaeg ammendub.

Sri Lanka ei suutnud aprillis jätkata oma 51 miljardi dollari suuruse välisvõla tagasimaksmist ning peab nüüd rahvusvahelise Valuutafondiga läbirääkimisi päästeprogrammi üle.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles