Hiina sarjas Taiwani asepresidendi osalemist Abe matustel

Copy
Taiwani asepresident William Lai pärast Jaapani ekspeaministri Shinzo Abe matuseid Tokyos.
Taiwani asepresident William Lai pärast Jaapani ekspeaministri Shinzo Abe matuseid Tokyos. Foto: ISSEI KATO / REUTERS / SCANPIX

Hiina süüdistas täna Taiwani «poliitilises manipulatsioonis», kui selle asepresident William Lai osales Jaapani ekspeaministri Shinzo Abe matusel.

Peking peab isevalitsevat saart oma territooriumiks ja riigid, kellel on Hiinaga diplomaatilised suhted, väldivad tavaliselt ametlikku suhtlust Taiwaniga.

«Kui Jaapani endine peaminister Abe Shinzo meie seast ootamatult lahkus, haarasid Taiwani võimud sellest kui poliitilise manipulatsiooni võimalusest,» ütles Hiina välisministeeriumi kõneisik Wang Wenbin.

«Taiwan on osa Hiinast, mingit asepresidenti seal ei ole.»

Ta lisas, et Hiina valitsus on andnud protestinoodi Jaapani ametnikele Pekingi saatkonnas ja Tokyos.

Taiwani meedia kirjutas eile, et Lai võttis reisi ette president Tsai Ing-weni korraldusel. Ühe võimupartei seadusandja sõnul oli see «diplomaatiline läbimurre».

Ehkki Jaapan Taiwani ametlikult ei tunnusta, on kahe riigi suhted viimastel aastatel paranenud. Tokyo on annetanud saarele Covid-19 vaktsiine ja võtnud aina karmimalt sõna Hiina mõjuvõimu laienemise kohta.

Jaapani ametnikud püüdsid täna visiidi tähtsust pisendada, välisminister Yoshimasa Hayashi ütles, et Lai külastas matust eraisikuna. Ta toonitas, et Jaapani ametlik positsioon Taiwani suhtes ei ole muutunud.

Taiwani meedia nimetas Abet kõige Taiwani-sõbralikumaks Jaapani peaministriks ja märkis, et ta jätkas saarele toetuse avaldamist Hiina sõjalise ja majandusliku surve ees ka pärast ametist lahkumist.

Hiinas on Abe pärand vastuolulisem, talle on ette heidetud Yasukuni pühamu külastamist, et avaldada austust sõjas hukkunud jaapanlastele, sealhulgas neile, kes mõisteti USA tribunalis süüdi sõjakuritegudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles