ÜLEVAADE ⟩ Biden läheb naftakriisi valguses saudidega suhteid soojendama

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden lahkumas presidendilennuki Air Force One pardale.
 
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden lahkumas presidendilennuki Air Force One pardale.  Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Ameerika Ühendriikide president Joe Biden sõidab sel nädalal riigipeana oma esimesele visiidile Lähis-Itta ajal, mil kriis globaalsetel naftaturgudel sunnib teda otsima lepitust Saudi Araabiaga, mida ta varem paariaks nimetas.

Bideni Lähis-Ida ringkäik saab alguse Iisraeli ja Palestiina liidrite vastuvõtuga. Suurem tähelepanu on aga keskendunud nädalavahetusel Saudi Araabias Jiddah’s toimuvale Araabia liidrite kohtumisele, kus Biden kohtub silmast silma ka saudide de facto juhi kroonprints Muhammad bin Salmaniga.

Visiit määrab, kas Biden suudab siluda regionaalseid suhteid ja kindlustada naftaturgude stabiliseerumise. Tegu on riskantse sammuga, sest see on toonud palju kriitikat.

«Ilma sõjata Ukrainas, naftaturu kitsenemise ja naftahinna tõusuta, ei oleks mingit lähenemist Saudi Araabiale,» märkis endine USA Iisraeli-Palestiina läbirääkimiste esindaja Martin Indyk väljaandele Financial Times.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles