Prantsusmaal halvas üldstreik argielu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sajad tuhanded avaliku ja erasektori töölised üle kogu Prantsusmaa alustasid täna üldist tööseisakut, et sundida president Nicolas Sarkozy valitsust ja ettevõtjaid tegema suuremaid pingutusi töökohtade ja palkade kaitsmiseks.

Paljudes suurlinnades on ühistransport peatunud, hulgaliselt lende on tühistatud ja rongid ei liigu. Suletuks jäävad ilmselt ka koolid, pangad, haiglad, postkontorid, kohtud ning saateid ei edasta isegi riiklikud ringhäälingukanalid, vahendas Reuters.

Streigiga loodetakse juhtida võimude tähelepanu kasvavale hirmule suureneva tööpuuduse ees, näidata oma rahulolematust Sarkozy poliitikaga, samuti vastumeelsust pankuritele, keda peetakse majanduskriisi põhjustajateks.

«Musta neljapäeva» aktsiooni taga seisavad kõik tähtsamad ametiühingud ning sellel on ka suur avalikkuse toetus. Suured rahvahulgad on linnades tulnud tänavatele meelt avaldama. «Meil on vaja tuua kuuldavale vihakarje,» selgitas mõõduka CFDT-ametiühingu liider François Chérèque.

BBC Newsi andmeil suurem osa pealinna ja teiste regioonide rongidest ei liigu. Prantsuse riikliku raudteekompanii SNCFi teatel sõidab veel 40 protsenti kohalikest liinidest ning ka 60 protsenti TGV kiirrongidest.

«Ma olen platvormil ootamisest väsinud ja külmunud,» kurtis üks pool tundi hiljem rongile pääsenud reisija AFP reporterile. «Kuid ma olen valmis sellega leppima, kui selle eesmärgiks on kaitsta meie ostujõudu ja töökohti.»

AFP andmeil on aktsiooni tõttu tühistatud umbes kolmandik Orly lennujaamast väljuvatest reisidest, Charles de Gaulle'i lennujaamas esineb praegu vaid viivitusi. Korrespondentide sõnul on tänast streiki selle ulatuslikkuse tõttu raske märkamata jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles