Okupeeritud Ida-Ukrainas «seadustati» surmanuhtlus

Copy
Donetski «Vabariigi» «saadik» Venemaale Olga Makejeva (vasakul) ja Donetski «välisminister» Natalia Nikonorova (paremal).
Donetski «Vabariigi» «saadik» Venemaale Olga Makejeva (vasakul) ja Donetski «välisminister» Natalia Nikonorova (paremal). Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Scanpix

Donetskis asuv Kremli-toetatud libavalitsus seadustas eile surmanuhtluse, mis kehtib ka Venemaa poolt vangistatud Ukraina sõjaväe välisvõitlejatele, vahendas Radio Free Europe Vene riikliku uudisteagentuuri TASS teadet.

Britid Aiden Aslin ja Shaun Pinner ning marokolane Saaudun Brahim mõisteti surma juunis «palgasõdurlike tegevuste eest».

«Me ei välista kinnipeetute mahalaskmist ja Venemaa ei plaani sekkuda Donetski Rahvavabariigi jurisdiktsiooni,» teatas Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov.

«Jah, see on kõrgeim karistus, kuid see on meie seadusandluses ja see ei ole seotud Donetski Rahvavabariigi edasise tunnustamise protsessiga teiste riikide poolt,» ütles end Donetski välisministriks nimetanud Natalia Nikonorova.

Veel kahte britti, kes tabati 1. juulil, on süüdistatud «palgasõdurlikes tegevustes» ning Kremli-meelsel veebisaidil TASS kirjutatakse, et abitöötajat Dylan Healyt ja sõjaväelist vabatahtlikku Andrew Hilli ähvardavad samad süüdistused. Separatistid hoiavad kinni ka teisi välisvõitlejaid, sealhulgas kahte USAst pärit meest.

Ainult Venemaa ja Süüria on tunnustanud Donetski piirkonda iseseisvana.

Euroopa Inimõiguste Kohus (EIK) hoiatas 30. juunil Moskvat, et ta peab tagama, et surmanuhtlust ei täidetaks.

Moskva on öelnud, et EIKi otsused ei mõjuta Kremlit, sest parlament lõpetas juunis vastu võetud meetmega Strasbourgis asuva kohtu jurisdiktsiooni Venemaal.

Briti valitsus nõuab, et Ukraina relvajõudude seaduslike liikmetena tuleks vange kohelda Genfi konventsioonide alusel sõjavangidena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles