Leedu president: iga Venemaa avalduse peale võpatada ei tasu

BNS
Copy
Leedu president Gitanas Nauseda.
Leedu president Gitanas Nauseda. Foto: WOJTEK RADWANSKI / AFP / Scanpix

Venemaa kasutab lääneriikide ähvardamiseks «väiksematki kahinat» ning selle agressiivse riigi iga avalduse peale ei tohiks võpatada, ütles eile Leedu president Gitanas Nausėda. 

«Venemaa on ilmselt valmis ära kasutama vähimatki sahinat, et oma ähvardusi taas välja paisata, nad on neid ähvardusi juba jaganud tervele Euroopa Liidule ja ilmselt ka suuremale osale maailmast. Jah, alati tuleb tõsiselt reageerida sellele, mida selline agressiivne riik ütleb, aga teisalt ei tohiks iga tema avalduse peale võpatada,» ütles Nausėda eile Leedu ringhäälingule antud usutluses.

Riigipea sõnul peaks Leedu suunama oma jõupingutused sellele, et juhtida liitlaste tähelepanu piirkonnas tekkinud riskidele ning tagada tekkinud ohtudele NATO ja Euroopa Liidu adekvaatne reaktsioon.

«Peame jätkama Venemaaga vähe pistmist omavate asjade tegemist ja keskenduma eelkõige oma tööle liitlastega. Ennekõike peame juhtima liitlaste tähelepanu sellele, millises ohtlikus piirkonnas me elame, ning et NATO ja EL reageerivad tekkinud ohtudele kohaselt ja teeb kõik selleks, et Venemaal ei tekiks vähimatki kiusatust meie jõudu ja vastupidavust proovile panna ehk teisisõnu panna proovile kollektiivkaitse kilpi,» ütles president.

Kreml teatas esmaspäeval, et Venemaa ja Valgevene presidendid arutasid võimalikku ühistegevust Leedu vastu selle «ebaseaduslike» piirangute tõttu.

Alates juuni keskpaigast on Vilnius piiranud ELi sanktsiooninimekirjadesse kuuluvate kaupade transiiti Venemaa eksklaavi, mis asub NATO liikmesriikide Leedu ja Poola vahel. See samm kutsus esile Moskva raevu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles