Fukushima tuumajaama eksjuhtidel kästi maksta 96 miljardit eurot kahjutasu

Copy
Fukushima Daiichi tuumajaam Jaapanis.
Fukushima Daiichi tuumajaam Jaapanis. Foto: Shohei Miyano/Kyodo News via AP / Scanpix

Tokyo kohus otsustas täna, et Fukushima tuumajaama endistel juhtidel tuleb maksta 13,3 triljonit jeeni (96,4 miljardit eurot) hüvitist suutmatuse eest 2011. aasta katastroofi ära hoida, ütlesid hagejad.

Tokyo Electric Power Company (TEPCO) neljal eksjuhil kästi maksta kahjutasu aktsionäride esitatud hagis.

Hagejad väljusid Tokyo kohtumajast plakatidega millel seisis: «aktsionärid võitsid» ja «vastutust tunnistati».

Hagejate advokaadid kiitsid otsust, öeldes, et see on neile teadaolevalt suurim kahjutasu, mida on Jaapanis mõne tsiviilhagi raames määratud.

«Tuumaelektrijaamad võivad põhjustada inimeludele ja keskkonnale korvamatut kahju,» ütlesid hagejad otsuse järel avalduses. «Selliseid tuumajaamasid haldavate firmade juhtidel lasub tohutu vastutus, mida ei saa võrrelda teiste firmade omaga.»

Aktsionäride sõnul saanuks katastroofi ära hoida, kui TEPCO juhid oleks kuulanud teadlasi ja võtnud kasutusele ennetusmeetmeid, nagu tagavaraelektrisüsteemi paigutamine kõrgemale alale.

Kostjad ütlesid, et uuringud ei olnud tõsiseltvõetavad ja riskid ettearvamatud.

Kohus leidis aga, et tuumaelektrijaamade operaatoritel on «kohustus ennetada raskeid õnnetusi lähtudes kõige hiljutisematest teaduslikest ja ehitustehnilistest teadmistest» ning juhid ei võtnud hoiatusi kuulda.

TEPCO kõneisik keeldus otsust kommenteerimast, kuid ütles avalduses: «Palume taaskord Fukushima elanikelt ja ühiskonna liikmetelt raskuste ja mure põhjustamise eest südamest andeks.»

Kahjutasu on mõeldud katma TEPCO kulusid seoses reaktorite lammutamise, elanikele kahjutasu maksmise ja saaste puhastamisega.

Hagi kohaselt peaks raha minema TEPCOle endale.

«Saame aru, et 13 triljonit jeeni on kaugelt rohkem, kui nad maksta suudavad,» ütles hagejate advokaat Hiroyuki Kawai, lisades, et juhid peavad maksma nii palju, kui nende varad lubavad.

Tuumakatastroofis keegi ei hukkunud, kuid õnnetuse põhjustanud tsunamis sai surma või jäi kadunuks 18 500 inimest.

Pole teada, kas juhid kavatsevad otsuse vaidlustada, kuid hagejate esindajad ütlesid, et «kui neil on südant kahetsust tunda... peaksid nad elanike ees sügavalt vabandama ja järgima otsust kaebusteta».

Kostjateks olid TEPCO endine esimees Tsunehisa Katsumata, endised asepresidendid Sakae Muto ja Ichiro Takekuro ning endine president Masataka Shimizu.

Kui hagi 2012. aastal esitati, ütles aktsionäride advokaat Kawai, et TEPCO tippjuhtid tuleb vastutusele võtta.

«Võib-olla peate oma majad maha müüma. Võib-olla peate pensioniaastad viletuses elama,» lausus ta toona. «Jaapanis ei saa midagi lahendada ega millegagi edasi liikuda, kui ei ole isiklikku vastutust.»

Kahjutasu summa on hiiglaslik ka maailma mastaabis.

Võrdluseks kästi Briti naftafirmal BP maksta 2015. aastal Mehhiko lahe naftalekke eest 20,8 miljardit dollarit. Toona kirjeldati seda kui suurimat trahvi mõnele ettevõttele USA ajaloos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles