Lisaks Ungarile ja Poolale sai õigusriigiraportis sugeda ka Prantsusmaa (2)

Postimees
Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen avaldas Poola taastekavale toetust juuni alguses, kui kohtus Varssavis riigi presidendi Andrzej Dudaga. Brüssel ei maksa raha enne välja, kui on ellu viidud kohtunikkonda puudutavad reformid. 
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen avaldas Poola taastekavale toetust juuni alguses, kui kohtus Varssavis riigi presidendi Andrzej Dudaga. Brüssel ei maksa raha enne välja, kui on ellu viidud kohtunikkonda puudutavad reformid. Foto: WOJTEK RADWANSKI/AFP/Scanpix

Poola ja Ungari peavad eurorahale ligi pääsemiseks parandama kohtunikkonna ja ajakirjanduse sõltumatust ning edendama korruptsiooniga võitlemist, leidis Euroopa Komisjon eile avaldatud õigusriigi raportis, kus hoiatati ka Prantsusmaad suurfirmade lobi lõksu langemise eest.

«Venemaa sõda Ukrainas on järjekordne meeldetuletus sellest, kui tähtis on meie töö õigusriigi säilitamisel ja edendamisel ELis ja kaugemal,» lausus kolmandat aastat välja antava raporti esitlusel Euroopa Komisjoni väärtuste ja läbipaistvuse volinik Věra Jourová. «Saame jääda usaldusväärseks ainult siis, kui meie enda asjad on korras.»

Ungari on Brüsseli murelaps olnud juba pikalt ning eile avaldatud raporti järgi on kohtute sõltumatusega seotud probleemid riigis endiselt lahendamata. Euroopa Komisjon soovitab Budapestil tugevdada riiklikku õigusnõukogu, samuti edendada meedia järelevalvega tegeleva ameti sõltumatust ja viia ellu ulatuslikud lobitöö reformid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles