KOHALIK VAADE ⟩ Hispaania konservatiivide taassünd kuulutab raskeid aegu valitsevatele sotsidele

Gregorio García Maestro
Copy
Hispaania sotsialistist peaminister Pedro Sánchez tervitab konservatiivse Rahvapartei juhti Alberto Núñez Feijóod tänavu aprillis kõigest mõni päev pärast seda, kui viimane valiti erakonna etteotsa. Möödunud kuudega on ta vedanud kodupartei Hispaanias kõige populaarsemaks. 
Hispaania sotsialistist peaminister Pedro Sánchez tervitab konservatiivse Rahvapartei juhti Alberto Núñez Feijóod tänavu aprillis kõigest mõni päev pärast seda, kui viimane valiti erakonna etteotsa. Möödunud kuudega on ta vedanud kodupartei Hispaanias kõige populaarsemaks. Foto: Oscar Del Pozo Canas/AFP/Scanpix

Läinud kuul Andaluusias peetud piirkondlikud valimised kinnitasid Hispaanias juba varem ilmnenud kahte märgilist suundumust: läinud kümnendi uustsentristlik trend on riigis hukule määratud ja parempoolsete tõus lööb tuleva aasta üldvalimiste eel segi jõudude tasakaalu.

Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni mõttekaaslased, n-ö uut moodi poliitika esindajad erakonnast Ciudadanos (Kodanikud) murdsid end Hispaanias parlamenti 2015. aastal, kuid kaotasid mullu Madridi regiooni valimistel kõik saadikukohad, nagu ka äsja Andaluusias. Täbaralt käis nende käsi selle aasta alguses ka Castilla-Leóni valimistel ja üleriiklikes küsitlustes kõigub toetus neile paari protsendi juures ehk partei on peaaegu kadunud.

Veel suurem muutus on see, et kehvad ajad on valitseval Sotsialistlikul Parteil (PSOE). Erakonna edumaa konkurentide ees kuivas kokku juba kevadel, vähem kui kuu eest saadi ka valus kaotus Andaluusias, mis on Hispaania regioonidest suurim ning enam kui 35 aastat oli vankumatult sotsialistide võimu all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles