Leedu lubas tagada ELi sanktsioonide tõhusa kohaldamise (2)

BNS
Copy
Veokid ootavad Kaliningradi oblastis sissesõidu võimalust Leetu.
Veokid ootavad Kaliningradi oblastis sissesõidu võimalust Leetu. Foto: AP/Scanpix

Leedu tagab pärast Brüsseli Kaliningradi-otsust kehtivate sanktsioonide tõhusa kohaldamise, kinnitas kolmapäeval välisministeerium.

Ministeerium tervitas Euroopa Komisjoni (EK) kehtestatud meetmeid, et takistada Venemaal kehtivate sanktsioonide alla kuuluvate kaupade ELi ekspordipiirangutest kõrvalehiilimast, kuid tõi välja, et varasemad suunised, mis lubasid täielikult keelata nende kaupade transiidi Kaliningradi, olid kõige vastuvõetavamad.

«EK antud selgituses on selgelt kirjas, et liikmesriikidel on juriidiline kohustus tagada, et ELi sanktsioonidest ei hiilitaks kõrvale. Seetõttu tagab Leedu sanktsioonide tõhusa rakendamise, jälgides hoolikalt, et Venemaa ei üritaks transiidivõimalusi kuritarvitada,» seisis ministeeriumi avalduses.

«Selliste juhtumite avastamisel või oma riiklikke julgeolekuhuve arvestades jätab Leedu endale õiguse selliseid katseid ühepoolselt takistada,» lisati teadaandes.

Leedu riigiasutused uurivad praegu hoolikalt Euroopa Liidu uut selgitust, kuna see nõuab asjakohaseid riiklikke kooskõlastatud otsuseid ja meetmeid, et tagada sanktsioonide nõuetekohane ja ühtne kohaldamine.

Euroopa Komisjon lubas kolmapäeval uute reeglitega Venemaal vedada sanktsioonidealuseid kaupu rongidega läbi Euroopa Liidu (EL) ala Kaliningradi oblastisse, kuid ainult eksklaavi vajadusteks.

«Need juhised kinnitavad, et Venemaa ettevõtete sanktsioonide alla kuuluvate kaupade maanteetransiit ei ole Euroopa Liidu piirangumeetmete kohaselt lubatud. Raudteetranspordis sellist keeldu ei ole, ilma et see piiraks ELi liikmesriikide kohustust teostada tõhusat kontrolli,» seisis Euroopa Komisjoni pressiteates.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles