USA kiitis Euroopa Komisjoni Kaliningradi transiidi otsust (1)

BNS
Copy
Kaubavagunid Kaliningradis.
Kaubavagunid Kaliningradis. Foto: Vitaly Nevar/REUTERS/Scanpix

USA välisministeerium tervitas kolmapäeval Euroopa Komisjoni uusi selgitusi, mis lubavad sanktsioonidealuse kauba raudteetransiiti Kaliningradi.

«Me tervitame EL-i avaldust, mis näitab selgelt, kuidas liikmesriigid hakkavad Kaliningradi oblasti suhtes Venemaa-vastaseid majandussanktsioone rakendama,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price.

«Teretulnud on ka sanktsioonide rakendamine EL-i liikmesriikide poolt vastavalt suunistele,» seisis avalduses.

Avalduses rõhutatakse, et «nn Kaliningradi blokaadi praegu ei ole ja seda ei ole kunagi ka olnud,» inimesed, humanitaarabi ja muud kaubad saavad enklaavi vabalt siseneda.

Euroopa Komisjon lubas kolmapäeval oma uute selgitustega Venemaal vedada raudteitsi läbi Leedu Kaliningradi oblastisse ja tagasi selle enklaavi vajadusteks sanktsioonidealuseid kaupu.

Varem peatati seoses Moskva sissetungiga Ukrainasse kehtestatud EL-i sanktsioonide jõustumise tõttu osa Venemaa kaupade transiit Kaliningradi.

Pärast seda, kui Venemaa nördis juunis jõustunud terasepiirangute pärast, pidasid Leedu ja Euroopa Komisjoni esindajad viimastel nädalatel transiiditeemalisi konsultatsioone.

Leedu seimi julgeoleku- ja kaitsekomisjoni esimees Laurynas Kasčiūnas märkis, et Euroopa Komisjoni sanktsioonidealuse kauba transiidi luba läbi EL-i riikide Venemaa Kaliningradi oblastisse oli oodatav.

Ta ütles, et teinuks Leedu otsuse üksi, olnuks see teistsugune, kuid EK tõlgendus on kompromiss.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles