Saksamaa sotsiaaldemokraadid plaanivad Schröderi erakonnast välja visata

Copy
Saksa endine liidukantsler Gerhard Schröder.
Saksa endine liidukantsler Gerhard Schröder. Foto: Kay Nietfeld/dpa/AP/Scanpix

Saksa sotsiaaldemokraadid alustasid täna protsessi, mis võib viia ekskantsler Gerhard Schröderi väljaviskamiseni erakonnast tema sidemete tõttu Vladimir Putini ja Vene energiafirmadega.

Sotsiaaldemokraatliku Partei (SPD) Hannoveri haru korraldas istungi, et arutada üle kümne Schröderi liikmesuse vastu esitatud kaebuse. Otsuseni loodetakse jõuda kolme nädala jooksul.

Schröder on «otsustanud, et tema rahaline ja isiklik sõltuvust Putinist on olulisem kui tema pühendumus SPD-le või oma kantsleriaja pärandile», ütles erakonna kõrge liige Thomas Kutschaty päevalehele Rheinische Post.

Aastail 1998-2005 kantsler olnud Schröder on Vene kallaletungi Ukrainale hukka mõistnud, kuid keeldunud Kremlile selga keeramast.

Endist kantslerit on tabanud laialdane kriitika seoses tulusate ametikohtadega Vene energiahiidudes. Kohast Rosnefti nõukogus loobus ta alles mais ja sedagi suure avalikkuse surve järel.

Hiljem teatas ta ka, et ei liitu Gazpromi nõukoguga, nagu algul plaanis.

Saksa parlament jättis Schröderi mais ilma talle ette nähtud ametihüvedest, sealhulgas büroo ja töötajad.

Schröder (78) on endale kindlaks jäänud ja arvatavasti astub ta parteist väljaheitmisele vastu.

«Ma ei loobu oma dialoogivõimalusest president Putiniga,» ütles Schröder hiljuti ajalehele Frankfurter Allgemeine.

Õigusekspertide sõnul on liikmete erakonnast välja heitmine keeruline protsess ning Schröder saab mis tahes otsuse tema vastu edasi kaevata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles