Itaalia valitsust ähvardab umbusaldushääletus

Copy
Itaalia peaminister Mario Draghi.
Itaalia peaminister Mario Draghi. Foto: Massimo Di Vita/Mondadori Portfolio/ZUMA Press/Scanpix

Itaalia valitsusel on täna oht kokku kukkuda, sest Mario Draghi koalitsiooni kuuluv Viie Tähe Liikumine (M5S) on otsustanud umbusaldushääletusest kõrvale jääda.

Kui viimastel valimistel hulga parlamendikohti kaotanud populistlik M5S usaldushääletuselt lahkub, võib see viia niigi rabeda koalitsiooni lagunemiseni, mis tähendaks ennetähtaegseid valimisi veel sel aastal.

Viie Tähe juht, ekspeaminister Giuseppe Conte teatas kolmapäeva õhtul, et tema erakonna senaatorid lahkuvad hääletuselt 23 miljardi euro suuruse abipaketi üle.

Pakett sisaldab luba ehitada Rooma prügipõletusjaam, mida erakond on ammu vastustanud.

Draghi on koalitsioonis tekkinud pingete maandamiseks korduvalt kinnitanud, et ilma M5S-ita valitsust ei ole.

Usaldushääletus toimub keskpäeva paiku, pärast debatti senatis.

«Kui (Viie Tähe) senaatorid lahkuvad täna saalist, siis algab uus poliitiline faas, isegi kui valitsusel on vajalikud hääled,» ütles Londoni Majanduskooli professor Lorenzo Codogno.

«Draghil ei ole muud võimalust kui tagasi astuda.»

President Sergio Mattarella nimetas Draghi peaministriks 2021. aasta veebruaris ja talle tehti ülesandeks viia läbi reformid, mida oli vaja Euroopa Liidu koroonataastefondist raha saamiseks. Itaalia osa fondist on umbes 200 miljardit eurot.

Aasta algul tuli aga peale Ukraina sõda, milles Draghi valitsus toetab EL-i ühtset positsiooni. Samal ajal tuleb tal hakkama saada üha kiireneva inflatsiooniga.

Draghi toetus Kiievile, mis seisneb muu hulgas relvade saatmises, võitis Conte kriitikast hoolimata juunis parlamendi usaldushääletuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles