Biden: USA ei lase Iraanil tuumarelva soetada (2)

Copy
USA president Joe Biden Jeruusalemmas I2U2 rühma esimesel virtuaalkohtumisel.
USA president Joe Biden Jeruusalemmas I2U2 rühma esimesel virtuaalkohtumisel. Foto: Evelyn Hockstein/Reuters/Scanpix

USA kasutab kõiki riigivõimu elemente, et takistada Iraani tuumarelvi soetamast, lubab president Joe Biden Iisraeliga allkirjastatud julgeolekudeklaratsioonis.

«Ühendriigid rõhutavad, et selle lubaduse lahutamatu osa on kohustus mitte kunagi lasta Iraanil soetada tuumarelva, ja et ta on valmis kasutama kõiki oma riigvõimu elemente, et seda kindlustada,» seisab tekstis, millele kirjutasid Jeruusalemmas alla Biden ja Iisraeli peaminister Yair Lapid.

Dokumendis nimega «USA-Iisraeli strateegilise partnerluse Jeruusalemma ühisdeklaratsioon» kinnitatakse ka «purunematuid sidemeid kahe riigi vahel ning Ühendriikide kestvat pühendumist Iisraeli julgeolekule».

USA ei jää lõputult ootama, et Iraan täidaks oma kohustusi, mis võeti 2015. aasta tuumaleppes, lisas USA president Joe Biden.

Bideni sõnul on Ühendriigid määranud ajaraamistiku leppe taastamiseks ning et Teherani järgi ei oodata lõputult.

Teist päeva Lähis-Idas viibiv Biden kohtus täna Iisraeli ametnikega. Homme on kavas kõnelused Palestiina presidendi Mahmud Abbasiga, siis lendab USA delegatsioon Saudi Araabiasse.

Lapid ütles, et kahepoolsete kõneluste keskne teema oli vastuseis Iraanile.

USA kinnitas ühisdeklaratsioonis kohustust säilitada ja suurendada Iisraeli võimet heidutada oma vaenlasi ning kaitsta end iga ohu või ohtude kombinatsiooni eest.

Dokumendis puudutatakse ka Iisraeli üldisemat muret Iraani pärast, sest islamivabariik toetab palestiina islamistlikke liikumisi Hamas ja Islamidžihaad ning Liibanoni Hizbollah.

«Ühendriigid kinnitavad, et võtavad endale kohustuse astuda koostöös teiste partneritega vastu Iraani agressioonile ja destabiliseerivale tegevusele, olgu see siis otse või käsilaste ja terroriorganisatsioonide kaudu nagu Hizbollah, Hamas ja palestiina Islamidžihaad,» seisab deklaratsioonis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles