Leedu peaminister: pole mõistlik jätkata Lääne partneritega vaidlemist

BNS
Copy
Leedu peaminister Ingrida Šimonytė
Leedu peaminister Ingrida Šimonytė Foto: Zygimantas Gedvila/Scanpix

Leedu peaminister Ingrida Šimonytė ütles, et ei ole mõistlik jätkata Lääne partneritega Kaliningradi transiidi üle vaidlemist ning kutsus üles toetama end Venemaa eest kaitsvat Ukrainat ja kehtestama Moskva vastu uusi sanktsioone.

«Meie ajal ei ole mõistlik hajutada tähelepanu ja kasutada seda vaidluseks selle üle, kas mingist Venemaa osast on võimalik raudteed mööda transportida kilotonni terast Kaliningradi oblastisse,» ütles Šimonytė neljapäeval ajakirjanikele.

Ta esines selle mõtteavaldusega pärast seda, kui Euroopa Komisjon lubas kolmapäeval Venemaal vedada raudteed pidi läbi Leedu Kaliningradi oblastisse ja tagasi eksklaavi vajadusteks sanktsioonide all olevaid kaupu.

Pärast Euroopa Liidu sanktsioonide jõustumist, mis kuulutati välja seoses Moskva invasiooniga Ukrainasse, peatas Leedu ajutiselt mõne Vene kauba transiidi Kaliningradi.

Pärast seda, kui Venemaa väljendas nördimust juunis jõustunud terasepiirangute pärast, pidasid Leedu ja Euroopa Komisjoni esindajad viimastel nädalatel transiiditeemalisi konsultatsioone.

Šimonytė sõnul oleksid edasised vaidlused Kremli jaoks tõeline võit.

«Seetõttu tuli esmatähtsaks pidada Ukraina edasist igakülgset toetamist sõjas Venemaa vastu ja uute sanktsioonide kiireloomulist kinnitamist,» ütles Leedu valitsusjuht.

Tema sõnul võtab Leedu arvesse Euroopa Komisjoni sätestatud transiidi aluspõhimõtteid, seda nii austusest institutsiooni enda ja talle antud volituste vastu kui ka ühtse tõlgenduse nimel, mis on nende põhimõtete peamised ülesanded.

«Me võime seda eirata. [..] Siis saab meie erimeelsuste lõpp-peatuseks Euroopa Liidu Kohus,» ütles peaminister.

Peaministri sõnul ei ole Euroopa Komisjonil kohustust enda koostatud suuniseid liikmesriikidega kooskõlastada, seetõttu on Leedu konsultatsioonide, kommentaaride ja ära kuulatud ettepanekute eest tänulik.

«Vastutus Euroopa Komisjoni arvamuse eest lasub aga Euroopa Komisjonil endal ning Leedu asutised ei peaks võtma ega saagi võtta vastutust Euroopa Komisjoni arvamuse eest,» rõhutas Šimonytė.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles