Sri Lanka president saatis Singapurist tagasiastumisavalduse

Copy
Sri Lanka meeleavaldajad tähistavad presidendi tagasiastumist pealinnas Colombos 14. juuli 2022.
Sri Lanka meeleavaldajad tähistavad presidendi tagasiastumist pealinnas Colombos 14. juuli 2022. Foto: ADNAN ABIDI/REUTERS/Scanpix

Sri Lanka president Gotabaya Rajapaksa saatis neljapäeval Singapuri jõudes meiliga tagasiastumisavalduse, ütles parlamendispiikri pressiesindaja.

Nädalavahetusel hõivasid Sri Lanka majanduskriisist masenduses meeleavaldajad presidendipalee ja presidendi ametiresidentsi, Rajapaksa põgenes. Kolmapäeval jõudis ta Maldiividele ja sõitis sealt järgmisel päeval Singapuri.

Avaldus anti üle peaprokurörile, kes vaeb enne ametlikku rahuldamist selle õiguslikku mõju, ütles pressiesindaja Indunil Yapa.

«E-kirja ehtsust ja seaduslikkust tuleb kontrollida,» lisas ta ja ütles, et ametlikku tagasiastumisteadet on ilmselt oodata reedel.

Rajapaksast saab esimene president, kes Sri Lankas 1978. aastal kehtima hakanud valitsussüsteemi ajal tagasi astub.

Presidendina oli tal puutumatus ja teda ei oleks saanud vahistada. Arvatakse, et kinnipidamise hirmus tahtis ta olla tagasiastumise hetkel välismaal.

Sri Lanka põhiseaduse järgi saab presidendi kohusetäitjaks automaatselt peaminister Ranil Wickremesinghe, kelle tagasiastumist rahvas samuti nõuab. Ta jääb ametisse, kuni parlament nimetab uue presidendi.

Rajapaksa, tema naine Ioma ja nende kaks ihukaitsjat saabusid neljapäeval Malest lennukiga Singapuri.

Singapuri välisministeerium kinnitas, et Rajapaksal lubati siseneda eravisiidile, kuid asüüli ta ei küsinud ja ega talle ka ei antud.

Sri Lanka julgeolekuallikate teatel jääb Rajapaksa tõenäoliselt mõneks ajaks Singapuri ja sõidab siis edasi Araabia Ühendemiraatidesse.

Sri Lanka meeleavaldajad teatasid neljapäeval, et vabastavad viimase nädala jooksul hõivatud valitsushooned, kuid jätkavad protesti.

«Taandume rahumeelselt presidendipaleest, presidendi sekretariaadist ja peaministribüroost, kuid jätkame oma võitlust,» ütles meeleavaldajate kõneisik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles