Sri Lanka parlamendi esimees kinnitas presidendi tagasiastumist

BNS
Copy
Gotabaya Rajapaksa
Gotabaya Rajapaksa Foto: Reuters/ScanPix

Sri Lanka parlamendi esimees teatas reedel, et riigist välismaale pagenud president Gotabaya Rajapaksa tagasiastumine on saanud kinnituse.

«Gotabaya on seaduslikult tagasi astunud» ja see jõustus alates neljapäevast, ütles Mahinda Yapa Abeywardana ajakirjanikele pärast seda, kui parlamendijuht oli saanud Rajapaksalt Singapurist tagasiastumisteate.

Gotabaya Rajapaksa, keda kunagi kutsuti karmi käe tõttu tamili mässuliste vastu «Terminaatoriks», on esimene riigipea, kes on tagasi astunud alates 1978. aastast ehk ajast, kui hakkas kehtima praegune täitevvolitustega presidendiamet.

Rajapaksa tagasiastumine järgnes kuid kestnud avalikele protestidele, kus teda süüdistatakse äpardunud majanduspoliitikas, mis on tõuganud viletsusse riigi 22 miljonit elanikku.

Pärast mitut luhtunud katset õnnestus Rajapaksal riigist pageda. Tema lahkumist Sri Lankalt seletatakse sellega, et tagasiastumise järel lõppeb tema puutumatus ning kodumaal oleks võidud ta seejärel vahistada.

Sri Lanka põhiseaduse järgi saab presidendi kohusetäitjaks automaatselt peaminister Ranil Wickremesinghe, kelle tagasiastumist rahvas samuti nõuab. Ta jääb ametisse, kuni parlament nimetab uue presidendi.

Rajapaksa, tema naine Ioma ja nende kaks ihukaitsjat saabusid neljapäeval Malest lennukiga Singapuri.

Singapuri välisministeerium kinnitas, et Rajapaksal lubati siseneda eravisiidile, kuid asüüli ta ei küsinud ja ega talle ka ei antud.

Sri Lanka julgeolekuallikate teatel jääb Rajapaksa tõenäoliselt mõneks ajaks Singapuri ja sõidab siis edasi Araabia Ühendemiraatidesse.

Sri Lanka meeleavaldajad teatasid neljapäeval, et vabastavad viimase nädala jooksul hõivatud valitsushooned, kuid jätkavad protesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles