INTERVJUU Sloveenia kaitseekspert: pidasime Balti riikide juttu Vene ohust alati liialduseks

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Venemaa presidendi Vladimir Putini piltidega meeleavaldajad Ljubljanas päev pärast Moskva agressiooni algust Ukraina vastu. Professor Iztok Prezelji sõnul ei arvanud Sloveenia asjatundjad veel sissetungi eelõhtulgi, et Venemaa võib tõesti sõda alustada. FOTO: Luka Dakskobler/sopa Images/zuma Press Wire/scanpix
Venemaa presidendi Vladimir Putini piltidega meeleavaldajad Ljubljanas päev pärast Moskva agressiooni algust Ukraina vastu. Professor Iztok Prezelji sõnul ei arvanud Sloveenia asjatundjad veel sissetungi eelõhtulgi, et Venemaa võib tõesti sõda alustada. FOTO: Luka Dakskobler/sopa Images/zuma Press Wire/scanpix Foto: Luka Dakskobler/sopa Images/zuma Press Wire/scanpix

Kuigi Sloveenia on NATO liige, näeb riik ennast pigem neutraalsena, mis ikka ja jälle kergitab üles arutelu allianssi kuulumise mõttekuse üle, rääkis usutluses Postimehele Ljubljana Ülikooli Kaitseuuringute Keskuse juht Iztok Prezelj.

Hoolimata lääne luureteenistuste hoiatustest tuli Venemaa rünnak Ukraina vastu Prezelji sõnul Sloveenia asjatundjatele ikkagi üllatusena ning nüüd peljatakse, et Moskva võib habrastes Lääne-Balkani maades kahju teha, sest lahendamata konfliktid muudavad piirkonna välismõjudele haavatavaks.

Kui palju on sõda Ukrainas muutnud Sloveenia vaadet enda julgeolekule?

Viimasel 20 aastal oli Sloveenia ohuhinnangus sõjaline stsenaarium selgelt vähendatud. Balti riikides ollakse ida, Venemaa suhtes geostrateegiliselt tundlikud. Meie Sloveenias oleme geostrateegiliselt tundlikud Kagu-Euroopa, Bosnia ja Hertsegoviina suhtes.

Me kunagi ei uskunud [et Venemaa võiks alustada sõda]. Mõtlesime alati, et inimesed Balti riikidest ja ka Poolast liialdasid Venemaa negatiivset stsenaariumi. Arvasime, et asi pole nii halb. Samal ajal olime väga mures Bosnia ja Kosovo pärast. Ühise riigi kogemuse ja selle tõttu, et kõneleme üksteise keeli, oleme tundlikumad, meil on sealt kandist rohkem sisserändajaid, nii et see on loogiline. Kuid me selgelt alatähtsustasime seda [Venemaa rünnaku] stsenaariumi. Nii ka mina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles