Euroopa Komisjon andis Ungari LGBTQ seaduse eest kohtusse (2)

Copy
Meeleavaldus Ungari LGBTQ seaduse vastu Budapestis 14. juuni 2021.
Meeleavaldus Ungari LGBTQ seaduse vastu Budapestis 14. juuni 2021. Foto: Marton Monus/Reuters/Scanpix

Euroopa Komisjon andis reedel Ungari alaealistele LGBTQ sisu keelava seaduse ja sõltumatu raadiojaama Klubradio sulgemise eest Euroopa Liidu kohtusse.

Ungari niinimetatud pedofiiliavastane seadus, mis muu hulgas keelab homoseksuaalsuse ja sookorrigeerimise «promomise» alla 18-aastastele, jõustus läinud aastal hoolimata Brüsseli ja EL-i juhtide arvukatest hoiatustest.

«Komisjon leiab, et see seadus rikub siseturureegleid, inimeste (eriti LGBTQ inimeste) põhiõigusi ja EL-i väärtusi,» teatas komisjon avalduses.

Euroopa Kohus võib määrata oma otsuste mittetäitmise eest trahve ja muid finantskaristusi.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen on nimetanud Ungari seadust häbiplekiks ja komisjon alustas selle suhtes rikkumismenetlust mullu juulis.

Ungari konservatiivne peaminister Viktor Orbán väidab, et seadus ei ole homofoobne ja on mõeldud «kaitsma laste õigusi».

Lisaks annab komisjon Ungari kohtusse seoses riigi meediajärelevalve otsusega sulgeda sõltumatu raadiojaam Klubradio.

Sulgemist nähti järjekordse hoobina meediavabadusele ja Brüssel algatas juunis 2021 rikkumismenetluse.

«Euroopa Liidus, maailma juhtivas demokraatias, ei tohi võtta ühtegi vaba raadiojaama eetrist maha ilma objektiivse põhjuseta ja diskrimineeriva haldusmenetluse alusel,» ütles eurovolinik Thierry Breton.

Ungari toodi taas murekohana välja ka kolmapäeval avaldatud komisjoni raportis õigusriigi olukorra kohta EL-is.

Brüssel on alustanud Budapesti suhtes menetlust ka seoses kesise korruptsioonitõrjega, mis võib viia EL-i rahastuse peatamiseni.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles