EL-i kaubandusmahud Ukraina, Gruusia ja Moldovaga kasvasid mullu

BNS
Copy
Euroopa Ülemkogu juht Charles Michel, Moldova president Maia Sandu, Gruusia president Salome Zurabišvili ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi tippkohtumisel Gruusias 19. juulil 2021. aastal.
Euroopa Ülemkogu juht Charles Michel, Moldova president Maia Sandu, Gruusia president Salome Zurabišvili ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi tippkohtumisel Gruusias 19. juulil 2021. aastal. Foto: Gruusia presidendi pressiteenistus/AFP/Scanpix

Euroopa Liidu (EL) kaubavahetuse mahud uute kandidaatriikide Ukraina ja Moldova ning kandidaatriigi perspektiiviga Gruusiaga kasvasid mullu nii impordi kui ekspordi osas.

Tänavu 17. juunil soovitas Euroopa Komisjon anda Ukrainale, Gruusiale ja Moldovale liidu liikmesuse väljavaade. 23. juunil otsustas Euroopa Ülemkogu anda kandidaatriigistaatuse Ukrainale ja Moldovale ning Gruusiale, kui riik on täitnud komisjoni arvamuses väljatoodud prioriteete, teatas Eurostat.

2021. aastal eksportis EL Ukrainasse 28,3 miljardi euro väärtuses kaupu ja importis sealt 24,1 miljardi euro väärtuses. Moldovasse veeti 3,2 miljardi euro väärtuses kaupu ja sealt veeti liitu 1,8 miljardi euro eest. Gruusia puhul olid näitajad 2 miljardit ja 800 miljonit eurot.

Impordimahud Ukrainast ja Moldovast kasvasid mullu tugevalt, 62 ja 128 protsenti, samas kui import Gruusiast suurenes 35 protsenti. Ekspordimaht Ukrainasse kasvas samal ajal 36 protsenti, Moldovasse 76 protsenti ja Gruusiasse 31 protsenti.

EL eksportis nendesse riikidesse sarnaseid kaupu – peamiselt kemikaale, masinaid ja sõidukeid. Imporditud kaubasegmendid erinesid aga oluliselt – Moldovast imporditi peamiselt lõpptooteid, Gruusiast toormaterjale, energiakandjaid ja toiduaineid ning Ukrainast nii lõpptooteid kui toormaterjale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles